Novi zakon donosi borcima: Od 60 do 270 KM mjesečno, povoljnije penzionisanje, duži godišnji… | | Bh-index

Novi zakon donosi borcima: Od 60 do 270 KM mjesečno, povoljnije penzionisanje, duži godišnji…

Izdvojeno    Datum: 18.07.2019.    
Autor: Redakcija

Protesti demobilisanih boraca u SarajevuOsim novčane naknade, bivšim borcima bit će omogućeni i povoljniji uvjeti i prioritet pri zapošljavanju, pomoć u slučaju smrti, prijevremeno povoljnije penzionisanje i duži godišnji odmor.

Zakon o pravima boraca i njihovih porodica danas bi na sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta trebao dobiti konačnu potvrdu.

Konačnim usvajanjem borci Armije RBiH i HVO-a imaju prioritet pri zapošljavanju, pomoć u slučaju smrti, mogu se prijevremeno penzionisati, a omogućava im se i duži godišnji odmor, piše “Avaz”.

Prema ovom zakonu, borci stariji od 57 godina, koji su najmanje 12 mjeseci bili u ratu, dobit će novčane nadoknade. Uvjet je da su nezaposleni, odnosno da su najmanje godinu bili na birou. Mjesečno će im biti osigurana primanja u iznosu od pet maraka za svaki mjesec borbe.

Jedini uvjet je da borac koji aplicira na mjesečnu pomoć nema druga primanja koja prelaze 50 posto minimalne penzije u Federaciji BiH isplaćene u decembru prošle godine. To znači da će pravo na pomoć ostvariti bivši borci koji mjesečno ni po jednom osnovu ne zarađuju više od 170 KM.

Vojnici koji su proveli svih 48 mjeseci u ratu, imat će pomoć od najviše 240 maraka mjesečno. Branioci koji imaju 54 mjeseca učešća u oružanim snagama dobivat će 270 maraka, dok će se za učešće u odbrani u trajanju od 12 mjeseci dobivati 60 KM mjesečno.

Među ostalim pravima koje su stekli bivši borci jesu i pravo na zdravstvenu zaštitu, liječenje u inozemstvu, banjsko liječenje i jednokratna novčana pomoć za liječenje, zatim prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, troškovi prijevoza za liječenje u drugom kantonu i besplatno liječenje PTSP-a.

Bivšim borcima bit će omogućeni i povoljniji uvjeti i prioritet pri zapošljavanju, pomoć u slučaju smrti, prijevremeno povoljnije penzionisanje i duži godišnji odmor.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.