Subota, 1 travnja, 2023

Šta sve obuhvata zakon koji je potpisao Vladimir Putin

Nemojte propustiti

– Vlada će moći da dozvoli preduzećima da nastave sa radom bez obnavljanja licence

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin potpisao je zakon o mjerama podrške građanima i privredi.

Glavne stvari koje ovaj zakon obuhvata

Zakon dozvoljava uvođenje moratorijuma na zakazane inspekcije malih i srednjih preduzeća u 2022. i IT kompanija do kraja 2024. godine.

Sada je dovoljno da organizacije dobiju status učesnika slobodne ekonomske zone na Krimu da imaju filijalu ili predstavništvo na poluostrvu.

Vlada će moći da dozvoli preduzećima da nastave sa radom bez obnavljanja licence.

Vlada će moći da dobije licence i obnovi njihov mandat bez obaveznih procedura ocjenjivanja usaglašenosti, plaćanja državne dažbine i plaćanja neophodnih javnih usluga.

Subjekti Ruske Federacije će moći da mijenjaju bitne uslove ugovora (predmet, cijenu, rok, postupak plaćanja itd.) prilikom kupovine dobara za državne i opštinske potrebe.

Subjekti Ruske Federacije će moći da uspostave dodatne mogućnosti za nabavku od jednog dobavljača i dodatne slučajeve otkazivanja kazni za neispunjavanje ugovora.

Medicinske organizacije će moći da nabavljaju više proizvoda koji su im potrebni putem elektronskog zahtjeva za ponudu, kao i da kupuju lijekove, potrošni materijal i medicinska sredstva na pojednostavljen način.

Fond socijalnog osiguranja će moći da kupuje opremu i usluge tehničke rehabilitacije od jednog dobavljača.

Lijekovi i medicinski proizvodi koji nemaju ruski pandan mogu se nabaviti od jednog dobavljača, ali samo ako nije iz zemlje koja je uvela sankcije Ruskoj Federaciji, prenosi RT.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo