Subota, 23 siječnja, 2021

Šta to Merkel sprema? Njemačka želi uskladiti ograničenja u Evropskoj uniji

Autor:Hina

Nemojte propustiti

Cristian Schwarz-Schilling: Njemačka preuzima inicijativu u BiH, ne bi ni pokrenula sve to da misli kako sve treba ostati isto

Njemačka je 20. januara obznanila zvanično kandidaturu bivšeg ministra poljoprivrede Christiana Schmidta za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini....

Federalno ministarstvo zdravstva o nabavci vakcina

Federalno ministarstvo zdravstva podsjeća da je 251. sjednici Vlade Federacije BiH održanoj 14.1.2021. godine prihvaćen Plan vakcinacije protiv COVID-19...

Neobičan slučaj u BiH: Uzeo pare od firme pa lažno prijavio pljačku, nanio sam sebi povrede da bi mu priča bila uvjerljivija

Policajci su preduzimanjem operativnih mjera i radnji, prikupili materijalne dokaze i utvrdili da nad R. M. nije izvršeno razbojništvo,...

Nezavisni intelektualci podržali Komšića: Put u EU vodi preko odbacivanja tzv. konstitutivnosti

Nezavisni intelektualci Kruga 99 izrazili su očekivanja u vezi s dosljednijim zalaganjem Evropske unije za uvođenjem evropskih pravnih principa...

Agencija France-Presse dobila je na uvid dokument koji predlaže zajednički pristup podacima o pandemiji, kriterije rizika, procjene i kategorizacije rizičnih zona.

Njemačka, koja trenutna predsjedava Evropskom unijom, predložit će bloku usklađena ograničenja za putovanja zbog pandemije, izjavio je jedan evropski izvor. Taj će se prijedlog naći pred 27 zemalja na sastanku ambasador u Bruxellesu u srijedu, kazao je izvor, prenosi Hina.

“Koherentan odgovor važan je da bi se izbjegao neujednačen pristup, kako je to bilo ranije ove godine, te očuvao integritet šengenskog prostora”, napominje njemačko predsjedništvo u svom prijedlogu.

Šengenski prostor slobodnog protoka ljudi jedan je od stubova evropske konstrukcije i sada ima 22 države članice Unije te četiri nečlanice – Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku.

Agencija France-Presse dobila je na uvid dokument koji predlaže zajednički pristup podacima o pandemiji, kriterije rizika, procjene i kategorizacije rizičnih zona.

Predlaže i zajednički okvir za mjere koje će se primjenjivati na rizične zone i ograničenja za putovanja sa”posebnom pažnjom za pogranične regije”.

Ovisno o pojedinim zemljama, karantin može trajati od 10 do 14 dana, a testiranja se zahtijevaju po odlasku ili odlasku, i to 48 sati ili 72 sata ranije.

Tekst predlaže epidemiološke podatke (kvantitativne i kvalitativne), a cilj je izraditi zajedničku sanitarnu “kartu”.

Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti redovno objavljuje podatke, ali države ih koriste na različite načine pa se neke više koriste nacionalnim podacima o pandemiji, a druge regionalnim.

Njemačka predlaže i “zajedničku analizu” epidemiološkog rizika (učestalost, dijagnosticiranje, hospitalizacije) te “zajedničku deklaraciju” za “rizične zone”.

Napominje da procjena tih zona varira od zemlje do zemlje pa neke odabiru dvije, tri ili više kategorija (zelena, narandžasta, crvena), neke i više, a neke nijednu.

Prema podacima AFP-a, više od 3,9 miliona zaraženih potvrđeno je u Evropi od početka epidemije na Starom kontinentu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nele Karajlić životu u gradu zamijenio planinom, ima vinograd i pravi džem: Svaki dan radim na njivi da zaslužim pivo

Pored toga Nele ima i vinograd koji je nedavno zasadio, a ne krije da svaki slobodan trenutak koristi za...

Možda vas zanima i ovo