Nedjelja, 23 lipnja, 2024

Šta traži od Viškovića: Milorad Dodik uputio skandalozno pismo premijeru RS-a

Preporučeno

Predsjednik RS-a Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Vlade tog entiteta i svom stranačkom kolegi iz SNSD-a Radovanu Viškoviću, u kojem je tražio da se izvršna vlast entiteta izjasni o državnoj imovini.

On je u pismo podsjetio na odluku Ustavnog suda BiH o privremenom stavljanju van snage Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS.

U pismu dalje navodi da je ranije ga van snage stavio visoki predstavnik Christian Schmidt za kojeg je kazao da se “se lažno predstavlja kao visoki predstavnik iako ga je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda na sjednici održanoj 22.7.2021. godine odbilo imenovati visokim predstavnikom, čemu se prethodno usprotivila i Republika Srpska”.

Entitet kao da je država

On dalje navodi da je i imovina u nadležnosti entiteta, što je u suprotnosti s odlukama Ustavnog suda BiH. Također entitetu je dao svojstvo države.

– S obzirom da je pitanje imovine u državnoj svojini RS, odnosno svojini jedinice lokalne samouprave, javnih preduzeća, javnih ustanova i drugih javnih službi čiji je osnivač RS, odnosno jedinica lokalne samouprave, veoma važno pitanje, molim Vas da se Vlada RS izjasni o ovom pitanju imajući u vidu nepravne pokušaje sprječavanja provođenje zakona RS.

U nastavku je naveo koje su nadležnosti države te dodao da sve one nadležnosti koje nisu direktno u nadležnosti države pripadaju entitetima.

Upravo se čita:  Vlasti SAD: Upotrijebit ćemo sva sredstva protiv onih koji pomažu Miloradu Dodiku

– Ustav BiH kao Aneks 4. Dejtonskog sporazuma, napisali su pravnici američke administracije, a uzor im je bio Ustav SAD koji tu državu određuje kao savez država-članica. Ustav SAD sadržajno i metodološki je poslužio kao osnov izrade Ustava BiH. U vrijeme nastanka američkog Ustava, oni koji su ga stvarali – Aleksandar Hamilton i Džejms Medison su napisali „Federalističke spise“, kao svojevrsnu dopunu i smjernice za tumačenje, ali i za potencijalne nove amandmane na Ustav. Tako Džejms Medison, piše u Federalističkim spisima: „Prava koja Ustav daje centralnoj vladi su ograničena i tačno definisana, dok su prava suverenih država velika i neograničena.“ Ovaj stav je potom pretočen u amandman 10. američkog Ustava, koji glasi:„Prava koja nisu ovim Ustavom data Sjedinjenim Državama, niti su uskraćena državama, ostavljena su svakoj pojedinoj državi ili narodu“. Ova odredba američkog Ustava, prepisana je u članu 3.3.(a) Ustava BiH koji glasi: „Sve državne funkcije i ovlašćenja koja ovim Ustavom nisu izričito dodijeljena institucijama Bosne i Hercegovine, pripadaće entitetima“. Time je Ustav BiH potvrdio sve nadležnosti entiteta koje nisu prenesene na nivo BiH – napisao je.

Dalje kaže da BiH nije bila država do 1995. godine, jer iako je BiH priznata 1992. “ona nije imala kontrolu nad svojim teritorijem.”

Upravo se čita:  Erdoganova poruka Izetbegoviću: Turska će se odlučno suprotstaviti bilo kakvom pokušaju separatizma

– Ovo zato što su hrvatski predstavnici 18. novembra 1991. godine formirali Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu, a potom su srpski predstavnici 9. januara 1992. godine donijeli Odluku o formiranju RS, čime su stvorene posebne teritorijalno-političke jedinice na tlu predratne BiH. Time su dva naroda (Hrvati, a potom i Srbi) u tada još uvijek međunarodno nepriznatoj BiH, postavili temelje svojih nacionalnih teritorijalnih jedinica, iskoristivši pravo na samoopredjeljenje iz Povelje Ujedinjenih nacija, ali i prava iz još dva međunarodna dokumenta: Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima i Pakt o privrednim, socijalnim i kulturnim pravima iz 1966. godine – napisao je Dodik.

Vašingtonski sporazum

U pismo se dalje navodi da nakon Vašingtonskog sporazuma Republika BiH “nije postojala formalno”.

– Pored faktičkog nepostojanja, Republika Bosna i Hercegovina, od marta 1994. godine nije više postojala ni formalno. Nakon što je 1. marta 1994. godine potpisan Vašingtonski sporazum, a 18. marta konstituisana Ustavotvorna skupština Federacije BiH, od poslanika predratne Skupštine SR BiH koji su preostali nakon povlačenja srpskih poslanika, nije više ni bilo skupštine „Republike BiH“. Postojale su Federacija BiH i Republika Srpska, a ono što se u Dejtonu predstavljalo kao Republika BiH, bili su samo Muslimani-Bošnjaci u liku Alije Izetbegovića, Harisa Silajdžića i Muhameda Šaćirbeja, koji su bili tek funkcioneri nepostojeće države. Naravno, njihovo prisustvo u Dejtonu i potpisivanje sporazuma sa aneksima, bilo je dio scenarija za okončanje rata – naveo je Dodik.

Upravo se čita:  Čović o Dodikovim najavama: Nema nikakve šanse da se neko razdruži u BiH i tačka!

Dalje kazao da ne postoje ni državni praznici u BiH.

– Uzgred da pomenem i pitanje praznika nepostojeće BiH, koji se uporno i lažno održavaju samo u dijelu Federacije sa bošnjačkom većinom. Takozvani Dan nezavisnosti 1. mart i 25. novembar kao dan izmišljene državnosti BiH, određeni su zakonom donesenim početkom 1995. godine i zato to nisu bili praznici cijele BiH. Donijela ih je skupština Federacije BiH. Skupština Republike BiH nije više postojala, jer su njeni poslanici postali poslanici skupština entiteta – RS od 9. januara 1992. godine i Federacije BiH od marta 1994. godine. Zato je neprihvatljiva tvrdnja sadašnjeg ministra vanjskih poslova u Vijeću ministara Elmedina Konakovića u pismu diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu u kome navodi: “Zakon o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine (Sl. list RBiH broj 9/95) koji je na snazi od 30. marta 1995. godine te da je Republika Bosna i Hercegovina u skladu sa članom 1/1 Ustava BiH nastavila kontinuitet pravnog postojanja po međunarodnom pravu kao država Bosna i Hercegovina – dalje je naveo.

Kompletno Dodikovo pismo možete pročitati ovdje.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Novi Kodeks ponašanja poslanika u PD PFBiH: Stroga pravila za odijevanje i ponašanje, prijave mogu podnositi i građani

U srijedu, 26. juna, održat će se 12. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (PD PFBiH), kojom će...

Još vijesti za vas