Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Šta trebate činiti kod prehlade, a šta ne?

Nemojte propustiti

Počeli ste kihati pa kašljati i na kraju imate začepljen nos s temperaturom. Prehlade su tipične za ovo doba godine, a uz nekoliko trikova im možemo doskočiti i prije ozdraviti.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Čim primijetite da vas hvata prehlada u apoteci zatražite lijekove koji u sebi imaju više sastojaka, od vitamina C do paracetamola za skidanje povišene tjelesne temperature. Oni mogu spriječiti da se prehlada razbukta i potpuno vas zarobi.

Kod povišene temperature i bolova u mišićima mogu pomoći i lijekovi koji sadrže ibuprofen pa se posavjetujte s ljekarnikom.

Ako vas boli grlo mogu vam pomoći pastile, ali oprezno s njima kada su u pitanju djeca jer neke se ne preporučaju koristiti kod najmlađih.

Kod grlobolje pomaže i topla voda sa soli koju treba grgljati. Probleme s kašljanjem može umanjiti para pa otiđite pod tuš ili čekajte da se kupaona zapari od vruće vode i provedite u njoj neko vrijeme.

Dehidracija

Kod povišene temperature tijelo gubi tekućinu pa je zato važno da pijete više tekućine no inače. Uz vodu i čaj možete popiti i koji sok za sportaše koji će vas osnažiti, a imate li probleme sa želucem i mučnine, pijte po malo na slamku.

Odmarajte

Imate li simptome prehlade ili trbušne viroze s povraćanjem morate što više odmarati i ostati kod kuće, piše Today Health. Osim što ćete prije ozdraviti nećete zaraziti druge ljude, a kada ste bolesni ne možete biti efektivni na poslu. I kod kuće se probajte izolirati u jednu sobu da ne zarazite ukućane.

Što nema smisla činiti kod prehlade

Neka su testiranja pokazivala da cink može ojačati imunitet, ali američka institucija Food and Drug Administration smatra da to nije dobro jer kod korištenja za dišne putove i nos može oštetiti njuh. Treba biti oprezan i kod uzimanja vitamina. Tako previše vitamina C može uzrokovati dijareju što će produžiti vrijeme oporavka.

(Tportal.hr)

Pročitajte još

Izdvajamo

Putujete uskoro: Evo šta sve možete prenijeti preko granice a da ne budete kažnjeni

Kazne za prekršaje ovih ograničenja mogu biti drakonske pa je dobro pripremiti se na vrijeme i podsjetiti se navedenih...

Možda vas zanima i ovo