Subota, 17 travnja, 2021

Stanivuković traži uvođenje obaveznog PCR testa za sve, osim za državljane Srbije

Autor:Klix.ba

Nemojte propustiti

Draško Stanivuković smatra da ukoliko građani iz BiH moraju imati negativan PCR test kada ulaze u Hrvatsku onda bi i svi strani državljani trebali imati isti princip za ulazak u BiH.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković danas je javnosti predstavio nove mjere zbog pogoršane epidemiološke situacije u tom gradu, ali i inicijativu za uvođenje obaveznog PCR testa za ulazak u BiH svima osim državljanima Srbije.

“Inicijativa da Gradski štab uputi prijedlog Republičkom da se za ualzak u RS i BiH uvede obavezan PCR test, osim za Republiku Srbiju. Pojačan je pritisak na GP Gradiška, a građani iz drugih gradova gdje su restriktivnije mjere, kada govorimo o ugostiteljskim objektima, dolaze u Banju Luku što dodatno utječe da se situacija s pandemijom pogoršava“, rekao je Stanivuković.

Prema pisanju lokalnih medija Stanivuković je današnjoj sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije prisustvovao putem video-linka sa Kopaonika u Srbiji.

On smatra da ukoliko građani iz BiH moraju imati negativan PCR test kada ulaze u Hrvatsku onda bi i svi strani državljani trebali imati isti princip za ulazak u BiH.

No, Stanivuković je iz inicijative izuzeo državljane Srbije bez obzira što naši istočni susjedi danima bilježe više od četiri hiljade novozaraženih na dnevnom nivou, dok Beograd već neko vrijeme uvodi lockdown tokom vikenda. Pitanje je da li pasoš Srbije sprečava širenje koronavirusa, prema Stanivukovićevom tumačenju?

Treba podsjetiti da je Federalno ministarstvo zdravstva prije nekoliko mjeseci uputilo inicijativu Vijeću ministara BiH, koje jedino ima nadležnost donošenja mjera na granicama, da se uvede obavezan PCR test za sve strane državljane, uključujući i stanovnike Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Vijeće ministara nikada nije ni razmatralo ovaj prijedlog bez obzira što je epidemiološka slika i u Hrvatskoj i u Srbiji bila alarmantna u vrijeme kada je u BiH situacija bila stabilna u mjesecima koji su iza nas. Upravo velikih broj stranih turista na bh. planinama jedan je od razloga naglog pogoršanja epidemiološke situacije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Severina poslije 17 godina progovorila o intimnom snimku o kojem je brujao cijeli region: Nisam izlazila iz kuće 6 mjeseci, to je bio šok

Pjevačica Severina Kojić našla se u jeku medijske pažnje 2004. godine kada je u javnost isplivao njen intimni snimak. Kaže...

Možda vas zanima i ovo