Srijeda, 23 lipnja, 2021

Stanje u HNK je ozbiljno: Četiri pacijenta kritično, karantena u Međugorju

Nemojte propustiti

U Mostaru je potvrđen drugi slučaj smrti od posljedica korona virusa. Preminuo je prvozaraženi pacijent. Kako je rečeno na pressici smrtnost u ovom kantonu je 4%.

”Preminuo je u kasnim prijepodnevnim satima od srčanog zastoja u 53. godini”, rekao je dr. Jurica Arapović, spec. infektologije – član Županijskog stožera civilne zaštite HNK.

Dr. Arapović je rekao, što se tiče pokojnika da je bio podložan češćim upalama respiratornog trakta. Njegova smrt je prouzrokovana virusom Covid-19, ali je i dijagosticirana teška upala pluća.

Dosada je testirano 322 uzorka na SKB Mostar, od toga 291 s područja HNK.

”Dosada je ukupno pozitivno 44 bolesnika, od toga dva sa smrtnim ishodom. U covid-bolnici imamo 12 bolesnika od toga su četiri na respiratoru. Ostali su srednjeg teškog općeg stanja, a dvoje njih je u oporavku”, rekao je dr. Arapović.

Izadno je 1491 rješenje o zdravstvenom nadzoru, 48 tijekom nedjelje.

Ostanite kući

‘Preporuka je ostanite doma ukoliko imate bilo kakve respiratorne simptome, u samoizolaciji, vi i vaša obitelj. Ne posjećujte jedni druge, osobito starije osobe. Stanje je ozbiljno. Smrtnost u našoj županiji je trenutno oko 4 posto. Četvero bolesnika se nalazi na respiratoru s neizvjesnom prognozom i u kritičnom stanju”, rekao je dr. Arapović.

Karantena u Međugorju

Kad je riječ o naselju u Međugorju, radi se o samostanu sa dvadeseteka redovnika, svi su početkom marta imali blaže simptome. Neki od njih su testirani, ne svi, i pozitivni su na Covid 19.

Dr. Arapović je rekao kako će u Međugorju napraviti karantena.

”Časna sestra je bila u kontaktu i s Majčinim selom, te se i ta kuća i Majčino selo stavlja u jedan oblik karantene. Testiramo trenutno primarne kontakte, one koji su visokog rizika za stjecanje Covida–19. Od tih 18 trenutno se troje nalaze u našoj bolnici, jedna časna sestra je na respiratoru u teškom stanju. Svećenik i druga časna sestra se u srednje teškom stanju”, rekao je.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Draško Stanivuković: Benjamina Karić je svojim dolaskom pokazala koliko cijeni Banja Luku

Stanivuković je na svojoj Facebook stranici napisao da su pokazali sve ljepote Banja Luke. Gradonačelnica Sarajeva i gradonačelnik Banje Luke,...

Možda vas zanima i ovo