Petak, 17 rujna, 2021

Stanovnici Aljaske panično bježali od cunamija: Haos na američkoj obali, prizori kao iz filma katastrofe

Nemojte propustiti

Povučeno je upozorenje na mogući dolazak cunamija izdano u utorak za zapadni dio Sjedinjenih Država i Kanadu nakon snažnog potresa magnitude 7,9 koji je pogodio Aljasku te zapadni dio obale Kanade i SAD-a.

Upozorenje za više područja, uključujući obalu Aljaske, zapadne obale Kanade i SAD-a, Havaje, Američku Samou i Guam ukinuto je.

Potres je zabilježen na dubini od 10 kilometara i njegov je epicentar od najbližega naseljenog mjesta bio udaljen 260 kilometara, a od najvećega grada Aljaske, Ančoragea, koji ima preko 290.000 stanovnika, oko 578 kilometara. U Ančorageu je izdano posebno upozorenje zbog “izvanredne prijetnje za život i imovinu”.

– Ako se nalazite u obalnom području, premjestite se u unutrašnjost na viši teren – upozoreni su stanovnici.

Korisnici društvenih mreža javili su da se podrhtavanje osjetilo u Sijetlu i Vankuveru.

Nakon što je rano jutros potres magnitude 7.9 pogodio Kodiak otok na Aljasci, zbog čega je izdano upozorenje na cunami, neki su stanovnici počeli bježati prema višem terenu, što je pisalo i u upozorenju građanima: da odu u unutrašnjost ili prema višem terenu. Predviđalo se da će val cunamija pogoditi grad Kodiak oko sat vremena nakon potresa, no 90 minuta nakon potresa ipak se ništa nije dogodilo. Ipak, službenici su ljudima rekli da do daljnjega odu u evakuacijske centre. Grad ih ima nekoliko na višoj razini, a tamo su trebali otići svi koji stanuju na nižim razinama te su zbog toga bili u opasnosti.

– Živim u Kodiaku 19 godina i ovo je bio najsnažniji i najduži potres kojeg sam doživio – rekao je jedan stanovnik za Daily Mail.

Za sada nema izvještaja o povrijeđenima niti o štetama od potresa čija je jakost prvobitno izmjerena na 8,2. Potresi su česti u južnom dijelu Aljaske, no potresi ovako velike magnitude se nasreću događaju rijetko.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vlasti Republike Srpske najavljuju da će 2022. godine samostalno provesti izbore

Republička komisija RS može provoditi određene aktivnosti u izbornom procesu samo ako joj te ovlasti prenese Centralna izborna komisija...

Možda vas zanima i ovo