Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Stanovnici Njemačke danas u 11 sati dobili su istu poruku, oglasile se i sirene: Evo o čemu se radi

Preporučeno

Prvi put u Njemačkoj najviši nivo upozorenja je poslan na desetke miliona mobilnih telefona.

U sklopu nacionalnog dana upozorenja u Njemačkoj su se danas tačno u 11 sati oglasile sirene, a stanovnici su dobili upozorenja na svoje mobilne telefone.

Riječ je o testiranju uređaja za upozorenje u slučaju katastrofe. Stanovnici Njemačke u budućnosti bi trebali biti obaviješteni o opasnim situacijama pomoću različitih uređaja za upozorenje, piše Fenix Magazin.

Upravo se čita:  Ovo je najopasniji posao u Njemačkoj, svakih pet dana pogine jedan radnik: Rade ga mnogi Bosanci i Hercegovci

U tu svrhu u Njemačkoj su se tačno u 11 sati aktivirali razni uređaji, poput radija i televizije, digitalnih gradskih ploča ili aplikacija za upozorenje.

Prvi put u Njemačkoj najviši nivo upozorenja je poslan na desetke miliona mobilnih telefona. Poruke su poslane sistemom kao što su radiosignali koji se šalju svim kompatibilnim uređajima koji se nalaze u području radioćelije, otuda i naziv “ćelijsko emitiranje”. Poruka izgleda kao SMS.

Upravo se čita:  Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

Niko ne mora imati instalirane aplikacije upozorenja kao što su NINA ili Katwarn na svom mobitelu da bi bio upozoren. Upozorenje je danas doprlo i do ljudi koji koriste mobilni telefon, a ne pametni telefon. Cell broadcast se već koristi u drugim zemljama EU.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Vijest koja će obradovati dijasporu: Nova linija sa Aerodroma Sarajevo

SAS, odnosno Scandinavian Airlines će ovog ljeta pokrenuti ograničenu sezonsku liniju između Kopenhagena i Sarajeva. Prevoznik će uvesti jednu sedmičnu...

Još vijesti za vas