Petak, 27 siječnja, 2023

Stanovnici Njemačke danas u 11 sati dobili su istu poruku, oglasile se i sirene: Evo o čemu se radi

Nemojte propustiti

Prvi put u Njemačkoj najviši nivo upozorenja je poslan na desetke miliona mobilnih telefona.

U sklopu nacionalnog dana upozorenja u Njemačkoj su se danas tačno u 11 sati oglasile sirene, a stanovnici su dobili upozorenja na svoje mobilne telefone.

Riječ je o testiranju uređaja za upozorenje u slučaju katastrofe. Stanovnici Njemačke u budućnosti bi trebali biti obaviješteni o opasnim situacijama pomoću različitih uređaja za upozorenje, piše Fenix Magazin.

U tu svrhu u Njemačkoj su se tačno u 11 sati aktivirali razni uređaji, poput radija i televizije, digitalnih gradskih ploča ili aplikacija za upozorenje.

Prvi put u Njemačkoj najviši nivo upozorenja je poslan na desetke miliona mobilnih telefona. Poruke su poslane sistemom kao što su radiosignali koji se šalju svim kompatibilnim uređajima koji se nalaze u području radioćelije, otuda i naziv “ćelijsko emitiranje”. Poruka izgleda kao SMS.

Niko ne mora imati instalirane aplikacije upozorenja kao što su NINA ili Katwarn na svom mobitelu da bi bio upozoren. Upozorenje je danas doprlo i do ljudi koji koriste mobilni telefon, a ne pametni telefon. Cell broadcast se već koristi u drugim zemljama EU.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Benjamin nije prijavio šest kutija Marlbora pa dobio 540 eura kazne: Hrvati žestoko kaznili vozača iz Bosne i Hercegovine

Iz Carinske uprave Republike Hrvatske potvrdili su navedeni prekršaj te obrazložili nalog koji je uručen bh. vozaču Redakciji portala Crna-Hronika...

Možda vas zanima i ovo