Utorak, 28 rujna, 2021

Stanovnici sarajevskog naselja zabrinuti: Zmija se “ušetala” u stan

Nemojte propustiti

Na svu sreću, zmija je na vrijeme uočena i nije bilo riječ o otrovnici

Visoke temperature u našoj zemlji posljednjih dana natjerale su mnoge građane da se u stanovima i kućama pokušaju rashladiti otvaranjem prozora ili balkonskih vrata.

Iz sarajevskog naselja Dobrinja stigao je jedan takav primjer, koji javnosti možda nebi ni bio zanimljiv da porodici iz ovog naselja koja stanuje u prizemlju zgrade kroz prozor, osim rashlađenog zraka, u stan nije ušetala i jedna zmija.

Na svu sreću, zmija je na vrijeme uočena i, kako tvrdi čitatelj portala Radiosarajevo.ba nije bila otrovna.

Međutim, građane i iz drugih gradskih naselja zabrinjava sve češća pojava zmija na ulicama ali i drugim vanjskim površinama.

Kako bismo provjerili koliko se često prijavljuju slični slučajevu, kontaktirali smo Veterinarsku stanicu Kantona Sarajevo.

Foto: Radiosarajevo.ba

Kratko su nam potvrdili da im ovaj slučaj s Dobrinje nije bio prijavljen, te su dodali kako ovog ljeta nisu imali više intervencija iako se o pojavi zmija u gradskim naseljima dosta pričalo.

Postaviti mreže na prozore

Kako bi se adekvatno zaštitili od sličnih pojava, potrebno je da građani obrate pažnju na blizinu rastinja i drveća ispred prozora.

Ukoliko ste u mogućnosti, na prozor je potrebno postaviti mrežu protiv insekata te ispitati da li kroz nju mogu proći životinje.

Podsjećamo, ovog ljeta stanovnici glavnog grada Bosne i Hercegovine su se, u nekoliko navrata, žalili nadležnim komunalnim službama na neredovno održavanje vrtova i parkova ispred zgrada.

Apelirali su da je nepokošena trava, koja je ponegdje bila i viša od metar, bila adut više za “preskakanje” insekata, zmija i drugih životinja u stanove a koje inače vrebaju iz zapuštenog zelenila.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo