Subota, 28 siječnja, 2023

Stara vlada donijela odluku o isplati budžetskim korisnicima 1.080 KM i novoj stvorila problem

Autor:BHRT

Nemojte propustiti

Odluka Vlade ZDK uslijedila je nakon zahtjeva sindikata koji su, kako navode, iste zahtjeve uputili i ostalim kantonalnim vladama koje nisu opredijelile novac za isplatu jednokratne pomoći shodno Uredbi Vlade Federacije BiH.

Bivša Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), donijela je odluku o isplati jednokratne novčane pomoći svim zaposlenim koji plate primaju iz kantonalnog budžeta. Potrebna sredstva biće obezbijeđena rebalansom Budžeta ZDK koji je u skupštinskoj proceduri.

U međuvremenu je imenovana nova Vlada ZDK iz koje je problematizirana isplata pomoći zaposlenim zbog čega, ukoliko ne dođe do dogovora, su mogući protesti prosvjetnih radnika pred zasjedanje Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, javlja BHRT.

Zaposlenim u organima uprave i javnim ustanovama, koji plaću dobijaju iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona, odlukom kantonalne vlade, a na zahtjev sindikata, do kraja godine trebala bi biti isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu 1.080 KM. Ovakvu odluku Vlade ZDK pozdravljaju u sindikatima.

– Obzirom da je cilj ove pomoći ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih poskupljenjima cijena u svim segmentima života onda je ona u potpunosti opravdana i svrsishodna tako da će svima dobro doći, kaže Adisa Ibrulj, uposlenica JU OŠ “Mak Dizdar” Zenica.

Odluka Vlade ZDK uslijedila je nakon zahtjeva sindikata koji su, kako navode, iste zahtjeve uputili i ostalim kantonalnim vladama koje nisu opredijelile novac za isplatu jednokratne pomoći shodno Uredbi Vlade Federacije BiH.

– Sindikati su podnijeli i prije 3-4 mjeseca inicijative prema kantonima koji nisu uvažili zahtjeve radnika i sindikata, nije dakle do sindikata, do vladajućih struktura je i ovo neka bude apel da se donesu takve odluke i da se takva pomoć isplati do 31.12 svim prosvjetnim radnicima u FBiH, mišljenja je Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja FBiH.

Za 8 .200 zaposlenih, koji plate primaju iz Budžeta ZDK, sredstva za isplatu jednokratne pomoći od oko 9,3 miliona KM nisu mogla biti obezbijeđena unutarnjom preraspodjelom. Iz tog razloga kantonalna vlada je pokrenula druge zakonske aktivnosti koje bi trebale biti okončane u narednih desetak dana.

– Sada su aktivnosti da Ministarstvo finansija napravi rebalans i ja očekujem da ćemo u narednim danima imati rebalans na vladi i uputit ćemo ga u skupštinsku proceduru, kaže kantonalni premijer Mirnes Bašić,

Ovom odlukom Vlade ZDK nisu obuhvaćeni zdravstveni radnici koji plate primaju putem vanbudžetskih fondova. Svoje nezadovoljstvo zbog neisplaćivanja jednokratne pomoći već su u nekoliko navrata protestnom šetnjom iskazali zdravstveni radnici zaposleni u Kantonalnoj bolnici Zenica.U ovom trenutku niko od nadležnih nije mogao potvrditi, niti negirati da će izdravstveni radnici u ZDK do kraja godine dobiti jednokratnu pomoć u iznosu do 1.080 KM.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Tužna vijest: Preminuo bh. glumac Saša Petrović

Bosanskohercegovački glumac Saša Petrović je preminuo. Ovu vijest objavio je bh. reditelj Srđan Vuletić koji je za portal "Avaza" samo...

Možda vas zanima i ovo