Srijeda, 4 listopada, 2023

Statusni simbol političara: Čiji je sat najskuplji?

Preporučeno

Tomislav Nikolić jedan je od rijetkih, ako ne i jedini šef države koji ne nosi sat. Većina svjetskih lidera posjeduje skupocjene časovnike, a prednjači ruski predsjednik Vladimir Putin koji ima kolekciju satova vrijednu više od pola miliona eura, dok se u regionu ističe Milo Đukanović.

satovi-politicari

Savjetnica predsjednika Srbije za medije Stanislava Pak rekla je za “Blic” da Nikolić jednostavno ne voli satove.

Premijer Ivica Dačić kaže za “Blic” da uglavnom ne nosi sat, osim što ga ponekad stavi u neobaveznim prilikama.

Upravo se čita:  Ovi proizvodi za djecu se povlače sa tržišta u BiH

– To je sat koji mi je u Lionu poklonio generalni sekretar Interpola Ronald Nobl – naveo je Dačić.

Brojni političari često su bili na udaru javnosti zbog skupocjenih satova.

Socijalista Branko Ružić je primijećen da nosi „Rolex Deepsea“, čija je cijena oko 9.500 dolara. Mediji su optuživali Olivera Dulića da ima kolekciju satova od čak 100.000 eura, ali je dojučerašnji ministar to negirao.

Psiholog Žarko Trebješanin objašnjava za “Blic” da pojedini političari kao da pate od sindroma skupih satova.

Upravo se čita:  Odbijen još jedan zahtjev Dodikovih advokata za izuzećem sutkinje Jasmine Ćosić-Dedović

– Nošenjem skupocjenih časovnika političari pokazuju da satove doživljavaju kao statusni simbol. Pojedini očigledno smatraju da su važniji u društvu ako imaju skuplji ili veći sat. Kao da jeftiniji satovi ne pokazuju tačno vrijeme – naveo je Trebješanin.

Nisu, međutim, naši političari izuzetak. Slična praksa je i u svijetu, a među pasioniranim zaljubljenicima su Vladimir Putin, koji u posljednje vrijeme nosi „leman grande dejt“, čija je cijena 10.500 dolara. U njegovoj kolekciji je i “lange i sinovi”, koji košta čak 400.000 eura. Berluskonijevu ruku krasi “konstantin vakeron”, koji je vrijedan 540.000 dolara.

Upravo se čita:  Pismo namjere Centralne banke BiH: Traže zemljište za izgradnju Glavne jedinice Sarajevo, ponude se mogu slati do 16. oktobra

Interesantno je da američki predsjednik Barak Obama nosi sat “tag hauer” koji je star čak 15 godina. Njegova vrijednost je minimalnih 600 eura. Sunovrat bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera počeo je pošto se saznalo da ima kolekciju skupih satova čija je vrijednost oko 190.000 eura. Među velikim zaljubljenicima u satove bio je i Josip Broz, koji nosio “brajtling” od 300.000 dolara.

(Blic.rs)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”,...

Možda vas zanima i ovo