Petak, 5 ožujka, 2021

Stavljao fiziološku otopinu i mineralnu vodu i prodavao kao vakcinu protiv korone

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

Vučić odgovorio Hadžifejzoviću: Nikad u životu nisam uzeo snajper u ruku; Nisam pucao, ali sam bio na Palama, radio svoj posao i sve sam...

Vučić je rekao da garantuje da će Srbija poštovati međunarodno pravo i Dejtonski sporazum, na šta se obavezala te...

Krizni štab zabranio proslavu 8. marta u ZDK, pojačan inspekcijski i policijski nadzor

Član Kriznog štaba i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Senad Huseinagić rekao je da su...

Odluka Kriznih štabova: Ovo su posljednje naredbe i mjere stanovništvu u BiH

Krizni štabovi kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine posljednjih dana najavljuju oštrije mjere i naredbe građanima u borbi protiv...

Čović: Imamo tri člana Predsjedništva BiH i to se neće nikada promijeniti

Zašto se ne bi svaki stanovnik ove države mogao kandidovati? Ali je suština da u Predsjedništvu sjedi bošnjački, hrvatski...

Kriminalci su također provodili vlastite ilegalne programe vakcinisanja u kojima su “seoski liječnici” vakcinisali lokalno stanovništvo lažnim vakcinama.

Kineske vlasti su uhapsile vođu skupine koja je fiziološku otopinu i mineralnu vodu prodavala kao vakcinu protiv virusa korona.

Muškarac, koji je identificiran kao Kong, prvo je detaljno istražio kako izgledaju prave ambalaže vakcina da bi zatim napravio više od 58.000 lažnih.

Serija tih lažnih vakcina je prošvercana i u inostranstvo, ali nije poznato gdje je završila, piše BBC.

U Kini je zbog sličnih kaznenih djela do sada uhapšeno 70 osoba. Iako se većina lažnih vakcina pojavila na tržištu krajem prošle godine, detalji o prevarama objavljuju se tek ovog mjeseca.

Lažne vakcine se prodavale po iznimno visokim cijenama

Prema sudskoj presudi, Kong i njegovi saradnici su prodajom lažnih vakcina zaradili 18 miliona juana (oko 2.78 miliona američkih dolara). Za pravljenje lažne vakcine koristili su fiziološku otopinu, odnosno mješavinu vode i soli, ili mineralnu vodu.

600 tih vakcina je u novembru prošle godine poslano u Hong Kong, a zatim u inostranstvo, dok su se neka znala prodavati u bolnicama po iznimno visokim cijenama. Kriminalci su također provodili vlastite ilegalne programe vakcinisanja u kojima su “seoski liječnici” vakcinisali lokalno stanovništvo lažnim vakcinama.

Upućen je poziv regionalnim vlastima da sarađuju sa policijom kako bi se ovakve aktivnosti suzbile.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sve više zaraženih, ljudi umiru, a ovaj klub je večeras krcat: Nastupa pjevačica iz Srbije

MOSTAR - Samo danas u Bosni i Hercegovini je zabilježeno 910 novih slučajeva koronavirusa, a preminulo je 26 osoba. Dok...

Možda vas zanima i ovo