Subota, 4 prosinca, 2021

Stećci iz BiH ove godine ulaze na listu UNESCO-a?

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa RS nisu usaglasili dokument kojim naša zemlja, uz Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru, kandidira stećke za svjetsku kulturnu baštinu UNESCO-a.

Finalni nominacijski dokument trebalo bi predati do kraja januara. Ako UNESCO da pozitivno mišljenje, stećci bi već ove godine mogli biti uvršteni na listu svjetske kulturne baštine. Prema riječima Dubravka Lovrenovića, člana Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, dokument je u fazi finalizacije.

Upisivanjem stećaka na ovu prestižnu listu, za BiH bi bila svojevrsna potvrda kulturološkog identiteta. Osim toga, stećci su za turizam izuzetno atraktivni s obzirom na to da veliki broj turista obilazi svjetsku baštinu UNESCO-a, piše Avaz.
„Vjerujem da ćemo uspjeti završiti dokument do 31. januara, ali moglo bi se, ipak, dogoditi da predamo i nešto kasnije. Ono što je važno jeste da su vrata UNESCO-a za stećke uvijek otvorena“, istakao je Lovrenović.

(Radiosarajevo)

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo