Petak, 24 ožujka, 2023

Stećci s Mramorja preselit će se na Bijambare

Nemojte propustiti

Više desetina stećaka s lokaliteta “Mramorje” u Čevljanovićima idućeg bi tjedna trebalo biti izmješteno na zaštićeno područje Bijambare. To je iznimka koja je učinjena jer se time pridonosi njihovom spašavanju za budućnost – potvrdio je Feni član Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Dubravko Lovrenović.

To će biti prvi put nakon rata u BiH da se izvrši izmještanje stećaka s jedne na drugu lokaciju.

Lovrenović naglašava da načelno izmještanje stećaka nije dozvoljeno budući da se time oni pomjeraju iz njihovog autentičnog ambijenta, čime gube tu dimenziju autentičnosti.

– Međutim, budući da živimo u okolnostima u kojima živimo, u pojedinim slučajevima je zapravo izmještanje stećaka, nažalost, jedini način da ih se spasi i da ih sačuvamo. Takav je slučaj upravo i u ovom primjeru u kojem njihovo izmještanje predstavlja iznimku koja pridonosi njihovim spašavanju za budućnost – istaknuo je.

Lovrenović pojašnjava da su stećci na lokalitetu “Mramorje” bili ugroženi jer su na tom području izloženi rapidnom propadanju, što je i konstatirano uvidom u cijelu situaciju.

– Podvaličm, opredijelili smo se za takvu mjeru u potpunom uvjerenju da ih na taj način ipak spašavamo. Radi se o iznimno vrijednim primjercima različitih oblika i ukrasa. Sve skupa stoga zavređuje ovakav napor kojem je prethodila dugotrajna procedura – potcrtao je.

Lovrenović smatra da broj stećaka nije presudan ni u ovom ni u sličnim slučajevima. Važan je princip njihovog spašavanja koji u ovom slučaju diktira takav potez.

– Da se radilo i o samo jednom jedinom primjerku stećka uvijek ću se radi njihovog spašavanja zalagati za izmještanje koje, načelno, nije ni dozvoljeno ni poželjno – zaključio je.

Direktorica Zavoda za zaštitu spomenika FBiH Lidija Mićić istaknula je za Fenu da će to biti prvi put da se jedna cijela nekropola stećaka prebacuje s jedne na drugu lokaciju.

Istaknula je da lokalitet “Mramorje” sadrži 39 stećaka te da su tijekom izgradnje magistralnog puta Sarajevo-Tuzla spomenici izmješteni s njihovih autentičnih lokacija i grupirani na navedenom lokalitetu.

Mićić naglašava da će Zavod vršiti konzervatorski nadzor nad radovima, jer je riječ o lokalitetu sa statusom nacionalnog spomenika.

– Izmještanje će biti rađeno prema projektu Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS-a, a prilikom premještanja bit će poduzete sve mjere da se stećci ne bi oštetili. Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, koje je jedan od glavnih organizatora premještanja nekropole, dat će nove mjere zaštite lokaliteta – kazala je ona.

Direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Osman Delić pojasnio je za Fenu da će stećci biti smješteni u središnjem dijelu Bijambara, s desne strane ulaza prema “drvenom gradu”.

– Stećci će tu biti pristupačni svim posjetiocima. Bit će smješteni na 1,6 hektara površine, a cijela će ta zona biti proglašena nacionalnim spomenikom. Time će dobiti posebnu vrijednost, što je značajno i za apliciranje za EU i ekološke fondove – kazao je Delić.

stecci

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Sud odbio privremenu mjeru, pravna zastupnica Sebije Izetbegović poručuje: “Ništa nije odbačeno, niti odbijeno”

Općinski sud u Sarajevu donio je odluku o odbijanju donošenja privremene mjere po tužbi Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog...

Možda vas zanima i ovo