Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Stećci s Mramorja preselit će se na Bijambare

Preporučeno

Više desetina stećaka s lokaliteta “Mramorje” u Čevljanovićima idućeg bi tjedna trebalo biti izmješteno na zaštićeno područje Bijambare. To je iznimka koja je učinjena jer se time pridonosi njihovom spašavanju za budućnost – potvrdio je Feni član Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Dubravko Lovrenović.

To će biti prvi put nakon rata u BiH da se izvrši izmještanje stećaka s jedne na drugu lokaciju.

Lovrenović naglašava da načelno izmještanje stećaka nije dozvoljeno budući da se time oni pomjeraju iz njihovog autentičnog ambijenta, čime gube tu dimenziju autentičnosti.

– Međutim, budući da živimo u okolnostima u kojima živimo, u pojedinim slučajevima je zapravo izmještanje stećaka, nažalost, jedini način da ih se spasi i da ih sačuvamo. Takav je slučaj upravo i u ovom primjeru u kojem njihovo izmještanje predstavlja iznimku koja pridonosi njihovim spašavanju za budućnost – istaknuo je.

Upravo se čita:  FHMZ objavio sezonsku prognozu: Kakva je zima pred nama, slijedi li nam smrzavanje i evo koliko se padavina očekuje

Lovrenović pojašnjava da su stećci na lokalitetu “Mramorje” bili ugroženi jer su na tom području izloženi rapidnom propadanju, što je i konstatirano uvidom u cijelu situaciju.

– Podvaličm, opredijelili smo se za takvu mjeru u potpunom uvjerenju da ih na taj način ipak spašavamo. Radi se o iznimno vrijednim primjercima različitih oblika i ukrasa. Sve skupa stoga zavređuje ovakav napor kojem je prethodila dugotrajna procedura – potcrtao je.

Lovrenović smatra da broj stećaka nije presudan ni u ovom ni u sličnim slučajevima. Važan je princip njihovog spašavanja koji u ovom slučaju diktira takav potez.

– Da se radilo i o samo jednom jedinom primjerku stećka uvijek ću se radi njihovog spašavanja zalagati za izmještanje koje, načelno, nije ni dozvoljeno ni poželjno – zaključio je.

Upravo se čita:  Zvanično: Odluka o poništenju doktorata Sebije Izetbegović ide u Službene novine!

Direktorica Zavoda za zaštitu spomenika FBiH Lidija Mićić istaknula je za Fenu da će to biti prvi put da se jedna cijela nekropola stećaka prebacuje s jedne na drugu lokaciju.

Istaknula je da lokalitet “Mramorje” sadrži 39 stećaka te da su tijekom izgradnje magistralnog puta Sarajevo-Tuzla spomenici izmješteni s njihovih autentičnih lokacija i grupirani na navedenom lokalitetu.

Mićić naglašava da će Zavod vršiti konzervatorski nadzor nad radovima, jer je riječ o lokalitetu sa statusom nacionalnog spomenika.

– Izmještanje će biti rađeno prema projektu Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS-a, a prilikom premještanja bit će poduzete sve mjere da se stećci ne bi oštetili. Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, koje je jedan od glavnih organizatora premještanja nekropole, dat će nove mjere zaštite lokaliteta – kazala je ona.

Upravo se čita:  Šta donose nove promjene? PIO će tražiti manje papirologije od budućih penzionera, ali na isplatu prve penzije će se i dalje dugo čekati

Direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Osman Delić pojasnio je za Fenu da će stećci biti smješteni u središnjem dijelu Bijambara, s desne strane ulaza prema “drvenom gradu”.

– Stećci će tu biti pristupačni svim posjetiocima. Bit će smješteni na 1,6 hektara površine, a cijela će ta zona biti proglašena nacionalnim spomenikom. Time će dobiti posebnu vrijednost, što je značajno i za apliciranje za EU i ekološke fondove – kazao je Delić.

stecci

(Fena)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prihodi od indirektnih poreza prvi put prelaze 10 milijardi KM

Prihodi od indirektnih poreza (PDV, akcize i carine) u Bosni i Hercegovini ove godine će prvi put premašiti “magičnu”...

Možda vas zanima i ovo