Ponedjeljak, 19 travnja, 2021

Štete od poplava u Tuzlanskom kantonu mogle bi iznositi pola miliona maraka

Nemojte propustiti

Situacija nakon dramatičnih poplava koje su proteklog vikenda zadesile, a u pojedinim trenucima i paralizirale Tuzlanski kanton, jučer je bila pod kontrolom. Iako štete još nisu službeno procijenjene, pretpostavlja se da će iznositi i do pola miliona maraka.

1dan nakon poplavaU Općini Tuzla održan je i vanredni kolegij općinskog načelnika na kojem je saopćeno i zašto nije bilo proglašeno stanje elementarne nepogode.

– Vidjeli smo da možemo situaciju vlastitim snagama držati pod kontrolom. Situacija je bila pod kontrolom još prije 22 sata u subotu i tada smo donijeli odluku da ne proglašavamo elementarnu nepogodu, ali da službe nastave s neprekidnim radom. Veliki i dobar posao odradile su sve nadležne službe – kazao je Jasmin Imamović, načelnik općine Tuzla.

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

Stanovnici Tuzle, Srebrenika, Živinica i Kalesije, područja koje su osjetile najveće posljedice nevremena, ne pamte ovakve padavine još od 1958. godine. U subotu je padala jaka kiša praćena grmljavinom, a u prosjeku je po kvadratnom metru palo 36 litara kiše.

Mještani Crvenih Njiva u Tuzli u olujnom nevremenu osjetili su najveće posljedice. Ipak, nevrijeme nije jedini uzrok šteta već je ljudski faktor, odnosno deponija smeća koje se nekontrolirano bacalo iznad naselja dodatno pogoršalo situaciju.

– Imali smo situaciju da interventne službe iz začepljenih kanalizacionih cijevi izvlače kamionske gume. Sve to smeće začepilo je odvode zbog čega je u Crvenim Njivama i bila najgora situacija – kazao je Imamović.
Osim na području Crvenih Njiva, situacija je bila teška i u naseljima Moluhe i Mramor, zbog izlijevanja dva velika potoka iz korita. Jedna porodica iz Crvenih Njiva evakuirana je iz porodične kuće zbog poplave te premještena u Dom penzionera Tuzla.

Izvor: Dnevni avaz

Više s weba

loading...

Izdvajamo

IGK poručio Miloradu Dodiku:’Radiš uzaludan posao! Nećemo šutjeti sve dok se BiH ne oslobodi takvih kao što si ti’

Ne postoji nijedan fenomen svijesti kroz koji se bolje oslikava bosanskohercegovačka prošlost, sadašnjost i budućnost, nego što je to...

Možda vas zanima i ovo