Petak, 24 ožujka, 2023

Stevandić odlazi u Rusiju, upozorava na “antisrpski džihad“

Autor:N1

Nemojte propustiti

“Ako ne reaguju institutucije, mi smo u problemu. Ne znam je li to samo radi SDA i DF koji su izgubili izbore…”, naveo je Stevandić.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić predstavio je rezultate zvanične posjete Austriji, ali i najavio predstojeću posjetu Rusiji.

Stevandić u Rusku Federaciju ide na poziv predsjednika Savjeta federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matvijenko.

Posjeta je od ranije planirana, a biće realizovana od 21. do 23. februara. U Rusiju ide sa delegacijom od tri narodna poslanika, SDS, SNSD, NPS.

“Nisam smatrao da je to nešto spektakularno. Press sam sazvao radi eventualnih podmetanja… To je naša redovna aktivnost, na osnovu ranije potpisanih sporazuma. Posjeta nema nikakve veze sa Ukrajinom i sukobom, niti sa odnosom NATO-a i Rusije”, kaže Stevandić.

Ističe da BiH ima duplo manju cijenu gasa od Evrope, te da je to benefit srpsko-ruskih odnosa.

“Neistina je da mi iz RS vodimo prorusku politiku.Mi vodimo prosrpsku politiku. Ni prorusku, ni antirusku, ni britansku, Evropsku što je usaglašeno u Bosni i Hercegovini. Ne želimo učestvovati u antiruskoj kampanji, u tome da palimo ruske knjige, mi se držimo neutralnosti koja je u NSRS izglasana 2017. godine. I Turska se drži neutralne politike, a članica je NATO pakta, ne vidim zašto ovi u Federaciji to ne vide”, dodao je Stevandić.

Upitan da komentariše stav Josepa Borrella, šefa evropske diplomatije koji se nakon sastanka sa članovima Predsjedništva zahvalio BiH na uvođenju sankcija Rusiji, kaže da razumije da je BiH specifična zemlja:

“Srbin nikad nije digao ruku za sankcije, to su naše specifičnosti…”, prokomentarisao je.

Komentarisao je i stavove reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića u vezi s podrškom koju je pružio imamu Amiru ef. Mahiću.

Svim evropskim diplomatama s kojim se susreće, kaže govorio je o miješanju vjere i politike. Dodaje da su se stranci zahvalili na informacijama i “vidjeće šta će”. Ističe da to nije stav prema Bošnjacima, već “stav prema stvaranju političkog islama”:

“Islam se politizuje i postaje dio ‘antisrpskog džihada’. Kavazović rekao imamima da nastave da to rade. Ako ne reaguju institutucije, mi smo u problemu. Ne znam je li to samo radi SDA i DF koji su izgubili izbore…”, naveo je Stevandić.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ambasada SAD: Očajnički potezi Dodika, još jedan korak ka izolaciji

- Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih lidera nanosi štetu RS - poručuju Američka...

Možda vas zanima i ovo