Subota, 15 svibnja, 2021

Stevandića pogodio stav SDA: “Nas u RS-u ovi stavovi ne obavezuju, ali opominju i motivišu da sami odlučujemo o svojoj budućnost”

Nemojte propustiti

‘Teroristički rječnik’ koji koristi SDA i kojim se prijeti ratom u BiH, regionu i lančano u cijeloj Evropi, kao da je prepisan iz arsenala bliskoistočnih formacija koje svoje narode uništavaju vjekovim ratovima.

To za Srpskainfo kaže predsjednik Ujedinjene Srpske i poslanik u Predstavničkom domu BiH, Nenad Stevandić, komentarišući saopštenje SDA u kome se kaže da nikada neće doći do mirnog razlaza u BiH, a da bi „jedina posljedica mogli biti ratovi u regiji, te lančanom reakcijom i u cijeloj Evropi“.

– Odmah iza toga, navodi se šerijetsko uvođenje verbalnog delikta, u smislu da se neke riječi ne smiju više ni izgovarati, što predstavlja pravo političko ludilo. A, najveći paradoks je da za takve ekstremističke stavove traže podržku Evropske unije i zemalja Kvinte. Sve u svemu, SDA smatra da je BiH njihova privatna imovina, sa kojom mogu da rade šta hoće, bez obzira na bilo kakve zakone, ustavnu strukturu ili proces pristupanja EU.

– Nas u Republici Srpskoj ovi stavovi ne obavezuju, ali opominju i motivišu da sami odlučujemo o svojoj budućnosti i da štitimo dostignuta prava RS i svih naroda koji žele u njoj da žive – zaključuje Stevandić.

Podsjećamo, nakon što se pročulo da je slovenački predsjednik Borut Pahor, prilikom nedavne posjete Sarajevu, članove Predsjedništva pitao da li je moguć miran razlaz u BiH, SDA je reagovala oštro intoniranim saopštenjem za javnost.

– Političari u EU, koji, eventualno, žele zagovarati temu o „mirnom razlazu BiH“ i promjeni državnih granica na Zapadnom Balkanu, moraju biti svjesni da do toga nikada neće doći, a jedina posljedica mogli bi biti ratovi u regiji, te lančanom reakcijom i u cijeloj Evropi. Zbog toga im je najpametnije da o toj temi uopšte ne razgovaraju, niti da pomišljaju da riječi „razlaz“ i „promjena granica“ uopšte spominju kada govore o Bosni i Hercegovini – saopštila je SDA.

Od nadležnih institucija BiH traže da sve osobe za koje se potvrdi da su na bilo koji način učestvovale u kreiranju ove teme u EU institucijama, proglasi nepoželjnim osobama i zabrani im ulazak u BiH.

– Od institucija Evropske unije, država članica EU, a naročito od članica Kvinte očekujemo da se jasno i nedvosmisleno odrede i zaustave bilo kakve inicijative i razgovore na ovu temu – saopštila je SDA.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo