Subota, 15 svibnja, 2021

Stigao odgovor gradonačelniku Istočnog Sarajeva: Gradonačelnica Sarajeva otkrila da li će biti skinuta ploča s Vijećnice

Nemojte propustiti

Zahtjev za uklanjanje tabli i naziva ulica ‘sa uvredljivim sadržajem’ upućen je gradonačelniku Sarajeva Benjamini Karić, predsjedavajućem Gradskog vijeća Jasminu Ademoviću, načelniku opštine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću i predsjedavajućem Opštinskog vijeća Mirzi Balatoviću. Na ovaj zahtjev reagovala je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

– Za vrijeme gradske administracije na čijem sam čelu neće biti promjene ploča. Srpski narod u Bosni i Hercegovini je konstitutivan narod i narod koji je ugrađen u temelje ZAVNOBIH-ovske Bosne i Hercegovine ali osporavanje historijskih i sudski utvrđenih činjenica je nedopustivo.

– Pozivam Gradonačelnika Istočnog Sarajeva da radimo na razvoju i zajedničkim projektima poput EYOF-a.

– Podsjećam da je samo u jednoj noći, od granata, 25. na 26. august 1992. godine uništeno 80% od ukupnog bibliotečkog fonda Vijećnice, a ovaj lijepi i vrijedni spomenik kulture je razoren. Oko dva miliona knjiga, članaka i časopisa su nepovratno uništeni – napisala je Karić na svom Facebook profilu.

Podsjetimo, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić uputio je danas Gradu Sarajevo i njegovoj opštini Stari Grad zahtjev za uklanjanje tabli na sarajevskoj Vijećnici i u Ulici Ferhadija kojima se srpski narod karakteriše kao “zločinački i agresorski” i kojima se podstiče mržnja prema Srbima.

Upućen je i zahtjev za vraćanje ranijih naziva sarajevskih ulica koje danas nose imena po “pripadnicima fašističkog pokreta, te pokreta koji su podržavali fašističke ideje”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu za ljeto

Meteorološko ljeto počinje 1. juna, ali ljetni solsticij, koji će označiti početak astronomskog ljeta, događa se 20. juna. Svjetski...

Možda vas zanima i ovo