Utorak, 18 svibnja, 2021

Stigao odgovor iz državnog Ministarstva: Hoće li vozački ispiti u BiH biti skuplja

Nemojte propustiti

Ministarstvo finansija i trezora zatražilo je od Ministarstva komunikacija i transporta da obrazloženje odluke dopune i da ga ponovo dostave radi davanja mišljenja.

Ministarstvo komunikacija i transporta u Vijeću ministara dostavilo je Ministarstvu finansija i trezora tražene analize i dopune u vezi sa odlukom o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za upravljanje motornim vozilima.

U Ministarstvu finansija i trezora je rečeno da još nisu dali mišljenje na dopunjeni materijal Ministarstva komunikacija i transporta, odnosno na odluku kojom treba da bude regulisana cijena vozačkih ispita. Ministarstvo komunikacija i transporta još prošle godine zatražilo je od Ministarstva finansija i trezora mišljenje na prijedlog odluke koja bi dovela do povećanja cijene polaganja vozačkih ispita.

U obrazloženju prijedloga odluke navedeno je da važećim pravilnikom nisu propisane cijene osposobljavanja kandidata za vozače motornih vozila i da auto-škole slobodno određuju cijenu. Kao cilj donošenja odluke Ministarstvo komunikacija i transporta navelo je eliminisanje nelojalne konkurencije i neprirodno nisku cijenu osposobljavanja u pojedinim auto-školama, uz ocjenu da to ide nauštrb kvaliteta procesa osposobljavanja kandidata.

Razmatrajući predloženu odluku, Ministarstvo finansija i trezora tada je konstatovalo da ne postoji jasna uporedna analiza koja bi potvrdila postojanje konkurencije, te da nisu dostavljena mišljenja nadležnih ministarstava, kao ni izvještaj o obavljenim javnim konsultacijama.

“Predlagač nije dostavio ni uporednu analizu postojećeg stanja na osnovu važećeg obračuna i utvrđivanja cijena časa i obračuna u odnosu na novopredložene cijene”, dodaje se u mišljenju Ministarstva finansija i trezora.

Jedna od primjedaba Ministarstva finansija odnosila se i na navode Ministarstva komunikacija i transporta da sredstva uplaćena na ime osposobljavanja vozača predstavljaju zaradu auto-škola, uz podsjećanje da zarada auto-škola predstavlja osnovu za obračun entitetskog fiskalnog prihoda na osnovu dobiti.

Zbog svega navedenog Ministarstvo finansija i trezora zatražilo je od Ministarstva komunikacija i transporta da obrazloženje odluke dopune i da ga ponovo dostave radi davanja mišljenja.

“Čim se završe neophodne analize i provjere, Ministarstvo finansija i trezora daće mišljenje na dostavljeni materijal imajući u vidu važnost ove odluke i njen uticaj na polaznike auto-škola i opravdan interes javnosti u vezi s ovim pitanjem”, rečeno je u ovom ministarstvu.

Iz Ministarstva finansija i trezora podsjećaju da je njihovo mišljenje obavezno u pripremama materijala za sjednice Savjeta ministara, jer je tako propisano Zakonom o Savjetu ministara i Poslovnikom o radu, dok materijale za sjednicu priprema Generalni sekretarijat Savjeta ministara.

Odluke o dnevnom redu u nadležnosti su predsjedavajućeg Savjeta ministara, zbog čega u Ministarstvu finansija nisu u mogućnosti da kažu kada će se neki materijal naći na dnevnom redu.

Cijene i do 2.100 KM

Podsjetimo, kako je ranije objavljeno, a prema računicama banjalučkih auto-škola, kandidat za vozačku dozvolu B kategorije, a koji sve položi iz prvog pokušaja, sada može proći sa troškom nešto većim od 800 KM, a usvoji li se ova odluka, cijena će, tvrde, iznositi više od 1.600 KM.

Za A kategoriju polaganje bi moglo dostići cifru veću od 700 KM, umjesto sadašnjih oko 300 KM, dok bi za vozače autobusa dobijanje dozvole umjesto sadašnjih 1.200 KM koštalo 2.100 KM.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo