Utorak, 18 siječnja, 2022

Stigla poruka iz Europe: “Sazrela svijest o odgovornosti vlasti entiteta RS za krizu”

Nemojte propustiti

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istaknuo je da je napad na državne institucije akt pobune protiv ustavnog poretka, te da se unilateralni nasrtaji iz entiteta RS na Ustav i državne zakone ne mogu ničim opravdati, kao i da se moraju zaustaviti odlučnom akcijom.

Džaferović je primio predsjedavajućeg delegacije Evropskog parlamenta za saradnju s BiH i Kosovom Romea Franza i njegovog kolegu Thomasa Waitza, člana delegacije i dopredsjedavajućeg Evropske stranke zelenih.

Razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj i političkoj krizi, nakon usvajanja neustavnih zaključaka Narodne skupštine entiteta RS, kojima je započet napad na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine kao temelj mira.

Član Predsjedništva BiH Džaferović istaknuo je da je napad na državne institucije akt pobune protiv ustavnog poretka, te da se unilateralni nasrtaji iz entiteta RS na Ustav i državne zakone ne mogu ničim opravdati, kao i da se moraju zaustaviti odlučnom akcijom.

Istaknuo je da mlake i neodlučne poruke iz međunarodne zajednice, u kojima se izjednačavaju “tri strane”, zapravo samo ohrabruju vladajuće strukture u RS-u u njihovim jednostranim nasrtajima na stabilnost.

Zastupnici Waitz i Franz su istaknuli da je među vodećim grupacijama u Evropskom parlamentu sazrela svijest o odgovornosti vlasti entiteta RS za aktuelnu krizu.

U fokusu razgovora bila je i implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, s ciljem otklanjanja diskriminacije građana Bosne i Hercegovine koji ne pripadaju nijednom od konstitutivnih naroda.

Zajednički je istaknuto da je Dejtonski ustav zagarantovao visok stepen grupnih prava, pa čak i privilegiran položaj pripadnicima konstitutivnih naroda, te da je sada potrebno u fokus staviti individualna prava, te osigurati jednak status za sve građane, bez obzira na njihov etničkih ili drugi identitet.

Zastupnici Franz i Waitz su podcrtali da se izbori u Bosni i Hercegovini moraju održati, čak i ukoliko prije njihovog raspisivanja ne dođe do implementacije presuda Suda u Strazburu, a naglasili su i da će odgovornost Evropske unije biti da osigura potrebna sredstva za provođenje izbora, ukoliko neki od političkih aktera u Bosni i Hercegovini pokušaju blokirati donošenje budžeta.

Više s weba

Izdvajamo

DEFINITIVNO STIŽU SANKCIJE: Nijemci Dodika više ne žele vidjeti ni ‘nacrtanog’

– Ne može Dodik 15 godina rušiti državu i biti u korupciji, a onda se vratiti u Predsjedništvo bez...

Možda vas zanima i ovo