Ponedjeljak, 17 svibnja, 2021

Stigla reakcija Dodikovog glasnogovornika: “Bonska ovlaštenja, na koja se poziva Valentin Inzko su nezakonita”

Nemojte propustiti

Kovačević pojašnjava da je funkcija visokog predstavnika u BiH jasno “definisana Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i odnosi se na sprovođenje civilnog aspekta mirovnog sporazuma, te međusobne saradnje između Srpske i Federacije BiH”

Bonska ovlaštenja, na koja se poziva visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko su nezakonita i nemaju nikakvog osnova u međunarodnom pravu, niti bilo ko u Republici Srpskoj ima namjeru da ih poštuje, poručio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević. Komentarišući Inzkovu prijetnju da će nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH, ukoliko taj zakon ne bude usvojen u parlamentu BiH do godišnjice zločina u Srebrenici, 11. jula, Kovačević je rekao da je Inzkova namjera da nameće bilo kakav zakon neprihvatljiva.

– Visoki predstavnik nema ovlašćenja da predlaže, niti da nameće bilo kakve zakone. To je jasan i nedvosmislen stav političkih predstavnika iz Republike Srpske. Tako nešto niko u Republici Srpskoj neće poštovati – rekao je Kovačević za Novosti.

On je pojasnio da je funkcija visokog predstavnika u BiH jasno definisana Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i odnosi se na sprovođenje civilnog aspekta mirovnog sporazuma, te međusobne saradnje između Srpske i Federacije BiH.

Inzko je nedavno izjavio da u ladici ima spreman nacrt zakona, te da će ga sigurno poslati u parlament.

– Imaju poslednju šansu da to prihvate. Ako zakon ne usvoje, reagovaću – rekao je Inzko gostujući na sarajevskoj televiziji Facebooku.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo