Utorak, 31 siječnja, 2023

Stigle prve informacije o poplavama u Bosni i Hercegovini: Objavljeno i novo upozorenje za građane

Nemojte propustiti

Obavještenje o prognozni vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina Bihać, Bosanska Krupa, Cazin, Velika Kladuša i Bužim.

Meteorolozi su za danas izdali ‘narandžasto upozorenje’zbog obilnih padavina koje se očekuju u BiH.

Kako navode, obilnije padavine očekuju se na područjima Hercegovine, Krajine, jugozapada i dijela centralne Bosne. FHMZ upozorava građane:

“Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode.”

Istovremeno je i Agencija za vodno područje rijeke Save izdala novo upozorenje:

“Na većini hidroloških stanica na vodnom području rijeke Save u FBiH prognozira se
porast vodostaja, naročito na slivu rijeke Une i na slivu rijeke Vrbas. Očekuje se
dostizanje nivoa obavještavanja o mogućim poplavama na HS srednjeg i donjeg toka
rijeke Une. Bujični vodotoci na kojima može doći do značajnijeg povećanja vodostaja u ovom periodu su na području srednjeg i donjeg toka rijeke Une.”

Obavještenje o prognozni vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina Bihać, Bosanska Krupa, Cazin, Velika Kladuša i Bužim.

Kako navode, poplave i izlijevanje vode su moguće.

“Sugerišemo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučujemo pojačan oprez. Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno da prilaze obalama s obzirom na moguće
povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti sprovesti mjere samozaštite u cilju smanjena i preduprijeđenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra.”

Nažalost, već stižu i prve informacije o poplavama – stotine hektara oranica i drugih njiva u Vrbaskoj, Bistrici, Gašnici, Orahovi i drugim selima na području Gradiške i Kozarske Dubice, potopljeno je usljed obilne kiše.

Voda se približila kućama, a djelimično je ugrožena i magistralna cesta Gradiška-Kozarska Dubica. Kanali su puni vode, a planinske bujice se izlijevaju na puteve.

Do pojedinih zaselaka, zbog toga je teško doći. Stanovništvo je zabrinuto, te sa zebnjom dočekuje noć. Milenko Balta iz Bistrice kaže da će, u koliko se padavine nastave ovim intenzitetom do noći morati iseliti iz kuće i potražiti bezbjedniju lokaciju.

“Ne znam šta da radim. Uplašen sam, sve sam opremio za evakuaciju. Voda je ušla u plastenik i pomoćne objekte, a od jutros potopljen je voćnjak i druge njive. Isti problem je i kod mojih komšija, ulazimo u vrlo težak period”; izjavio je Balta za Srpskainfo.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo