Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Stiglo pojašnjenje iz Ambasade UK i EU: Evo šta Brexit znači za Bosnu i Hercegovinu

Nemojte propustiti

Sporazum o Brexitu će stupiti na snagu noćas u ponoć. Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske od tog trenutka više neće biti punopravna država članica Europske Unije. Kako će se to odraziti na BiH i njene državljane?

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zaprimilo je notifikacije Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva, kao i Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, da su Ujedinjeno Kraljevstvo i Unija postigli zvanični sporazum o povlačenju koji je potpisan u Londonu, 24. januara 2020. godine, a stupa na snagu noćas u ponoć (31.01.2020. godine).

“Svi međunarodni ugovori između Bosne i Hercegovine i Evropske unije nastavit će se primjenjivati i na ugovorne odnose između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva, do kraja prelaznog perioda, tačnije do 31.12.2020. godine. Nadalje, pravni status građana Bosne i Hercegovine koji borave u Ujedinjenom Kraljevstvu također ostaje isti i nakon izlaska iz Evropske unije”, kazali su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Dalje navode kako će nadležne institucije BiH u narednom periodu preduzeti neophodne korake u cilju pravnog regulisanja odnosa između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva, a koji su do sada bili regulirani međunarodnim ugovorima između Bosne i Hercegovine i Evropske unije.

“Povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije neće uticati na izuzetno dobre i prijateljske odnose između naše dvije zemlje, kao i na nastavak veoma važne podrške koju pruža Ujedinjeno Kraljevstvo međunarodnim aspiracijama Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Jasno i nedvosmisleno negiranje genocida! Dodikov savjetnik potpisao peticiju i najavio ozbiljnije prikupljanje potpisa

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i...

Možda vas zanima i ovo