Srijeda, 20 siječnja, 2021

Stiže li krajem decembra vrhunac epidemije u Bosnu i Hercegovinu: Evo šta kaže epidemiologinja dr. Aida Pitić

Nemojte propustiti

Joe Biden i Kamala Harris položili zakletvu

Joseph Biden zakletvu je položio pred predsjednikom Vrhovnog suda Johnom Robertsom. Uz Bidena su stajali supruga, djeca i unuče....

Christian Schmidt zvanično kandidat za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini: Velntin Inzko od početka bio obaviješten?

Njemačka odbacuje špekulacije koje su se pojavile u medijima o tome da je Šmitov dolazak dogovoren s Rusijom, da...

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine se konačno oglasilo o aferi Ikona

Iz ove pravosudne institucije informirali su javnost da je Tužilaštvo BiH​ jučer, 19. januara, zaprimilo zamolbu za sastanak glavne...

Profesor Kožljak: “Biden je rekao da posao u Bosni i Hercegovini nije završen, najvažnija stvar za BiH će se dogoditi uskoro…”

"Uprkos brojnim globalnim dilemama, kao i nagomilanim unutrašnjim pitanjima u SAD-u, Bosni i Hercegovini se pružila izuzetna prilika da...

Tokom proteklog vikenda u BiH je registrovano novih 811 slučajeva infekcije virusom korona, a oporavilo se 2.015 pacijenata. Preminulo je 68 osoba. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

Posljednjih dana uveliko se može čuti kako vrhunac epidemije Covid-19 možemo očekivati krajem godine. Činjenica jeste da se pooštravanjem epidemioloških mjera u našoj zemlji smanjuje broj novozaraženih, no, nažalost, smrtnih ishoda je više, ali medicinski stručnjaci iz ove oblasti ne žele davati prognoze o toku epidemije Covid-19. Na pitanje o eventualnom vrhuncu epidemije s krajem godine, epidemiologinja dr. Aida Pitić iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo odgovara za Oslobođenje kako se radi o neutemeljenim tvrdnjama.

– To je sve toliko neutemeljeno i bez naučnih dokaza. Činjenica je da na osnovu broja testiranih imamo pad potvrđenih Covid infekcija. Čim se ljudi pridržavaju mjera prevencije, biće manje Covid-19 infekcija, a i drugih respiratorskih infekcija zato što imamo ličnu zaštitnu opremu. Nosimo maske, fizički smo udaljeni, ako se provjetravaju prostori, to su sve preduslovi za smanjenje broja respiratornih infekcija i Covid-19, kaže dr. Pitić naglašavajući da ako se ne budemo pridržavali, imaćemo povećanje ne samo Covid-19 nego i drugih infekcija.

Kako ćemo provesti praznike, još se ne zna, no u susjedstvu se naziru pojačane mjere.

– Građani nisu poštovali pozive nadležnih na distanciranje i nošenje maski, zbog čega je u Srbiji infekcija u poslednjem mesecu eksplodirala, pa su nove restriktivne mere jedino rešenje. Građanima Srbije će verovatno biti ograničeno kretanje pred novogodišnje praznike. Istovremeno, nove mere ograničavanja ulaska u zemlju biće uvedene za one koji bi se vratili iz dijaspore, najavio je jučer u Beogradu dr. Predrag Kon.

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je da je Hrvatska najgora po broju aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika.

Na pitanje kakva je situacija sa sezonskom gripom u Kantonu Sarajevo, dr. Pitić odgovara kako do sada u Zavodu za javno zdravstvo KS-a nemaju prijavljenih slučajeva gripe. Tokom proteklog vikenda u BiH je registrovano novih 811 slučajeva koronavirusa, a oporavilo se 2.015 pacijenata. Preminulo je 68 osoba. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH. U KS-u jučer su zabilježene 142 novozaražene osobe, dok su 203 oporavljene. U RS-u jučer je kod 110 osoba utvrđeno prisustvo virusa korona, a najviše ih je iz Banje Luke, dok je prijavljeno i 20 smrtnih slučajeva.

Podsjećamo, prvi Balkanac u svijetu koji je primio vakcinu je Zlatan Ibradžić. Ističe da je sve prošlo bez problema i da se već sutradan vratio radnim zadacima. Čak je bio i u operacionoj sali od 10 sati jer je po struci ljekar – hirurg.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Joe Biden i Kamala Harris položili zakletvu

Joseph Biden zakletvu je položio pred predsjednikom Vrhovnog suda Johnom Robertsom. Uz Bidena su stajali supruga, djeca i unuče....

Možda vas zanima i ovo