Subota, 25 rujna, 2021

Stiže osvježenje, ali čini se ne i dovoljno kiše, bura bi mogla donijeti nove nevolje na požarištima

Nemojte propustiti

Prognostičar Sladić ističe da frontalni poremećaj koji pristiže sa sjeverozapada sutra u našu zemlju donosi prijeko potrebno zahlađenje, ali padavinski je i to i dalje dosta siromašno.

U situaciji kada bjesne požari širom BiH sve oči uprte su u nebo, jer helikoptera nema, pa se samo nadamo kiši!

Nedim Sladić, prognostičar ističe da frontalni poremećaj koji pristiže sa sjeverozapada sutra u našu zemlju donosi prijeko potrebno zahlađenje, ali padavinski je i to i dalje dosta siromašno.

„Lokalno će padavine, prema ICON i GFS prognoznim modelima, i izostati. ECMWF je tek malo izdašniji, no ne previše (cca. 5 do 10 mm). Nešto više padavina za sjevernu i sjeverozapadnu Hercegovinu trenutno daje britanski UKMO, gdje su prisutni požari.

Ukoliko prognozirana kiša ne uspije ugasiti požare i popraviti situaciju, s jačanjem prizemnog tlaka zraka postojat će razlika između sniženijeg s jugoistoka i povišenijeg sa sjeverozapada, zbog kojeg sredinom sedmice možemo očekivati umjerenu buru. Takva situacija tek ne bi išla u kontrolisanom smjeru“, ističe Sladić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Aleksandar Vulin: Za rat dovoljna jedna budala

“Ljudi koji vode Prištinu su velike kukavice, a od njih možete sve da očekujete”, kazao je Vulin. Ministar unutrašnjih poslova...

Možda vas zanima i ovo