Utorak, 30 studenoga, 2021

Stiže pakleno ljeto: Evo šta nam meteorolozi prognoziraju!

Nemojte propustiti

Sladić ističe kako su u proteklom periodu svi signali najavili natprosječnu temperaturu i veliku sušu. Ističe kako ne treba iznenaditi da će ovo ljeto biti toplije od višegodišnjeg prosjeka, ali padavinski sa deficitom.

Nakon promjenljivog maja, u Evropu stižu prilično vreli juni, juli i avgust. Klimatološko ljeto će, prema svim prognozama biti toplo i dosta sušno. Ne treba se iznenaditi ni toplotnim valovima, kažu meteorolozi, istakavši da su svi signali već najavili temperature iznad 40 stepeni. Vrelo će biti na skoro cijelom Starom kontinentu, pa tako i u Bosni i Hercegovini, što je izazvalo zabrinutost poljoprivrednika.

Najpoznatiji meteorolog u BiH, Željko Mjastorović kazao je za “Avaz” da će u našoj zemlji biti mnogo vedrih dana sa suncem i visokim temperaturama.

– Rekorde je teško predvidjeti, ali će biti dosta vruća i temperature će ići visoko. U Sarajevu bi temperatura mogla biti oko 38 stepeni, a što se tiče sjevera i juga zemlje one će ići do 40 pa i više stepeni. Padavina neće biti previše, bit će ispod višegodišnjeg prosjeka – rekao je Majstorović.

Mladi sarajevski meteorolog Nedim Sladić ističe kako su u proteklom periodu svi signali najavili natprosječnu temperaturu i veliku sušu. Ističe kako ne treba iznenaditi da će ovo ljeto biti toplije od višegodišnjeg prosjeka, ali padavinski sa deficitom, piše Avaz.

– Očekuje se veliki broj toplotnih valova, kiše će biti dosta manje u odnosu na višegodišnji prosjek, ponegdje te količine padavina će biti 20 do 30 posto manje u odnosu na standardne višegodišnje vrijednosti. Moramo biti oprezni, ponašati se odgovorno kako ne bi došlo do velikih požara, budući da je tlo dosta suho uzmemo li u obzi da će u poslijepodnevnim satima biti vjetrovito, onda vrlo lako može doći do širenja požarne zone. Treba se ponašati u skladu s prognozama, u smislu poštivanja preporuka. Tokom toplotnih valova temperature zraka idu preko 35 stepeni. Jedno vruće, suho ljeto, najvjerovatnije juli će biti najtopliji ove godine – prognozira Sladić.

Prognoza za naredne dane

Danas je u našoj zemlji bilo umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme.

Prvi dan ramazanskog bajrama, u nedjelju se u Bosni prije podne očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom ili lokalnim pljuskovima. Poslije podne prestanak padavina i djelimično razvedravanje. U Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Sredinom dana lokalno su mogući slabi i kratkotrajni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, Jutarnja temperatura od 8 do 14, na jugu do 17, a dnevna od 16 do 22, na jugu do 24 °C.

U ponedjeljak pretežno sunčano. Poslije podne i u večernjim satima u Bosni se očekuje porast naoblake praćen pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 15, a dnevna od 17 do 23, na jugu do 25 °C.

U utorak umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne se očekuje kiša, pljuskovi i grmljavina. Poslije podne u centralnim i istočnim područjima Bosne lokalno su mogući i jači pljuskovi. Jutarnja temperatura od 6 do 11, na jugu do 14, a dnevna od 11 do 17, na jugu do 21 °C.

U srijedu u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa kišom ili lokalnim pljuskovima. U Hercegovini pretežno sunčano. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 14 do 20, na jugu do 24 °C, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Važno za državljane BiH: Od sutra nova pravila za odlazak na rad u Njemačku

Na sajtu njemačke Ambasadde u Sarejevu navode da će se od 01.12.2021. promijeniti način dodjele termina za podnošenje zahtjeva...

Možda vas zanima i ovo