Utorak, 18 siječnja, 2022

Stižu nam nove pahulje, evo gdje će biti snijega

Nemojte propustiti

Zahlađenje uz susnježicu i snijeg će najprije zahvatiti sjeverozapad Bosne(Krajinu) večeras, a u noći i sutra u toku dana i veći dio ostatka zemlje.

Večeras i sutra posvuda osjetnije zahlađenje, a prolazno će biti i snijega u većem dijelu zemlje.

Prema zadnjem presjeku stanja na prognoznim modelima, konkretniji snijeg, preko 15 cm mogu očekivati krajevi sa nadmorskom visinom iznad 600 ili 700 m u centralnoj, istočnoj, jugoistočnoj Bosni te sjeveru i istoku Hercegovine. Najviše snijega na planinama istočne Hercegovine i jugoistočne Bosne gdje se očekuje blizu pola metra novog snijega.

Brdski dio zemlje, odnosno nadmorske visine od 400 do 600 mnv mogu očekivati većinom 5 do 15 cm, a manji snježni pokrivač, do 5 cm krajevi između 200 i 400 mnv uglavnom u Bosni.

U mjestima sa nadmorskom visinom ispod 150/200 m se ne očekuje snježni pokrivač i tu će padati uglavnom kiša ali lokalno uz jači intenzitet padavina nije isključena prolazno pojava susnježice pa nakratko i snijega. U nizinama Hercegovine samo kiša.

Zahlađenje uz susnježicu i snijeg će najprije zahvatiti sjeverozapad Bosne(Krajinu) večeras, a u noći i sutra u toku dana i veći dio ostatka zemlje. U poslijepodnevnim i večernjim satima sutrašnjeg dana posvuda prestanak padavina uz djelimično smanjenje oblaćnosti.

Sve u svemu, pred nama je jedna brzopotezna hladna fronta, koja je primjerenija kraju zime ili ranom proljeću. Važno je naglasiti, kako su zadnje prognoze naglo umanjile njenu jačinu, pa će dobar dio nizina ostat uskraćen nekog pomena vrijednog snijega.

Više s weba

Izdvajamo

Da li je legitimno kada papa Franjo Komšića nazove dobrom osobom? Kontić ismijao HDZ: Ubrzano rade na izmjeni Izbornog zakona…

Mnogi su danas komentarisali ovaj sastanak, a među njima je, također, novinar i direktor Mediacentra Boro Kontić. Kontić je...

Možda vas zanima i ovo