Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Stižu ruski dobrovoljci: Putin u Siriji pravi vojsku po uzoru na onu u istočnoj Ukrajini

Nemojte propustiti

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da u Siriju neće slati kopnenu vojsku, no čini se da to baš i nije tako. New York Times piše da je Putinov plan razotkrio predsjednik odbora za odbranu ruskog parlamenta admiral Vladimir Komojedov, koji je priznao kako postoji mogućnost da se grupe ruskih dobrovoljaca pojave u redovima sirijske vojske.

Pišu kako Putin u Siriji želi napraviti istu stvar kao u istočnoj Ukrajini i na Krimu.

U Siriji je već 600 ruskih vojnika, a u ruskoj bazi u blizini grada Latakije postavljeni su šatori za njih 2.000.

Nakon što je NATO upozorio Rusiju kada su njihovi avioni ušli u turski zračni prostor, Kremlj je saopćio da će se u Siriji uskoro boriti “dobrovoljci” kopnene vojske.

Iako Rusija tvrdi kako se bore protiv tzv. Islamske države (IS), njihove bombe, navodi NY Times, padaju na sve one koji su protiv Putinovog saveznika Bashara al-Assada.

Rusiji i Assadu pridružit će se i iranska vojska, te libanski Hezbolah kojima je cilj uništiti sve Assadove neprijatelje, a ne samo IS.

Nakon što je Rusija danas napala pozicije Islamske države oko grada Palmire, američki predsjednik Barack Obama i njegova administracija i dalje ne vjeruju Putinovoj vojnoj akciji, te smatraju da Rusi uništavaju Assadovu “umjerenu opoziciju”.

U Rusiji njihove izjave ignorišu, ponavljajući da se oni bore protiv terorista u Siriji koji nisu samo oni iz IS-a.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo