Subota, 27 veljače, 2021

Stjepan Mesić nazvao Dragana Čovića”razbijačem Bosne i Hercegovine”: Joe Biden je predsjednik i evo šta to znači za BiH

Autor:N1

Nemojte propustiti

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu produžen pritvor za dva mjeseca

Tužilac Hasanspahić je obećao i proširenje istrage na bar još tri osobe do čega je djelimično i došlo s...

Rastezljiva pravda za sudije i tužioce u Bosni i Hercegovini

U posljednje četiri godine disciplinske komisije VSTV-a BiH oslobodile su odgovornosti 12 sudija i tužilaca nakon provedenog disciplinskog postupka,...

KCUS objavio nove rezultate testiranja na koronavirus, Izetbegović uputila molbu građanima

Direktorica KCUS-a je jutros potvrdila da su uposlenici te zdravstvene ustanove izolovali novi soj virusa, takozvani “britanski soj”. Klinički centar...

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske je Dragana Čovića nazvao ”razbijačem Bosne i Hercegovine”. Govorio je o Izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini, novom visokom predstavniku u BiH kao i ostalim aktuelnim temama.

Mesić je danas za N1 kazao da će se svijet dugo oporavljati od posljedica vlasti Donalda Trumpa kao američkog predsjednika.

Istakao je značaj izbora Joe Bidena za region u kojem mi živimo kao i za cijelu Evropu.

”Trump je napravio kaos od kojeg ćemo se dugo oporavljati. Očekujem da će predsjednik Biden tražiti prijatelje u svijetu, a ne neprijatelje”, rekao je on na početku razgovora.

Potom je dodao da ima povjerenje prema politici novog američkog predsjednika.

”Ja sam zbog povjerenja prema politici koju je na početku inaugiriao predsjednik Biden, zato sam se njemu obratio. Zato sam mu poslao pismo i jedan dokument – moje izlaganje u Mostaru koje nije bilo naročito primljeno u medjjima. O tome sam htio obavijestiti predsjednika Bidena”, poručio je gost N1.

Šta slijedi?

”Ja očekujem da će to biti jedan novi početak suradnje SAD i EU, ali i popuštanje trgovačkog rata s Kinom. Očekujem konstruktivnu politiku koja će Ameriku dovesti na mjesto one zemlje u kojoj demokracija trijumfira”, istakao je bivši hrvatski predsjednik.

Šta to znači za Bosnu i Hercegovinu?

”Očekujem da će se američka politika prema našoj regiji pozicionirati na drugi način jer predsjednik Biden dobor poznaje Evropu, svijet i našu regiju. Očekujem jedan pozitivni pomak’‘, prognozirao je Mesić u razgovoru za N1.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Restrikcije u Njemačkoj ostaju na snazi: Sjedenje u baštama kafića početkom aprila

Njemački ministar ekonomije Peter Altmajer izjavio je danas da je uvjeren da bi restoranima uskoro moglo da se dozvoli...

Možda vas zanima i ovo