Subota, 15 svibnja, 2021

Stockholm u plamenu, stotine mladih tri noći za redom pale automobile i napadaju policiju

Nemojte propustiti

Nekoliko stotina mladih tri noći zaredom pali automobile i napada policiju u siromašnim useljeničkim predgrađima Stockholma, u najgorim neredima u Švedskoj zadnjih godina.

stockholm-nerediU utorak navečer napadnuta je policijska stanicau četvrti Jakobsberg na sjeverozapadu grada, oštećene su dvije škole, a centar za umjetnost i obrt je zapaljen, iako je premijer Frederik Reinfeldt nedugo prije apelirao na mir.

Neredi u jednoj od najbogatijih europskih prijestolnica šokirali su zemlju koja se ponosi svojim socijalnim pravima i potaknuli debatu o tome kako se Švedska nosi s nezaposlenošću mladih i priljevom useljenika.

“Prošle je noći zapaljeno 30 automobila”, kazao je glasnogovornik stockholmske policije Kjell Lindgren u srijedu. Osam ljudi je uhićeno, a podataka o ozlijeđenima nema.

Neredi su vjerojatno potaknuti policijskim ubistvom jednog 69-godišnjaka koji je u predgrađu Husbyju na ulici vitlao mačetom početkom ovog mjeseca, što je izazvalo optužbe za policijsku brutalnost.

Nakon više desetljeća prakticiranja “švedskog modela” izdašnih socijalnih povlastica, Švedska od 90-ih godina smanjuje ulogu države na tom polju, što je izazvalo najbrži rast nejednakosti u društvu u nekoj od zemalja napredna gospodarstva.

Iako je prosječan životni standard i dalje jedan od najviših u Europi, vlada nije odgovorila na porast siromaštva i nezaposlenosti među mladima, pojave koje su najviše pogodile useljeničke zajednice.

Ljevičarski list Aftonbladet napisao je u srijedu da su neredi “gigantski promašaj” vladine politike koja je izazvala stvaranje geta u predgrađima. “Nismo uspjeli mnogima u predgrađima dati nadu u budućnost”, kazala je švedska oporbena političarka Anna-Margrethe Livh iz Lijeve stranke.

Antiimigracijska stranka Švedski demokrati uzdigla se do trećeg mjesta po anketama uoči općih izbora sljedeće godine, što odražava sve veću nelagodu koju među stanovništvom izazivaju useljeničke zajednice.

Švedska ima 15 posto stanovnika koji u njoj nisu rođeni, najviši postotak među nordijskim zemljama. Među njima je nezaposlenost 16 posto, u usporedbi s rođenim Šveđanima kojih je bez posla šest posto.

(Hina)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tuga u BiH: Danas dženaza 13-godišnjem dječaku Elvedinu

Dženaza namaz 13-godišnjem Elvedinu će se obaviti danas na groblju u Zastinju. Preminuo je trinaestogodišnji dječak Elvedin Omeragić iz Zastinja,...

Možda vas zanima i ovo