Subota, 2 srpnja, 2022

Stoltenberg: NATO nastavlja jačanje odbrambenih kapaciteta u BiH

Nemojte propustiti

Stoltenberg je rekao da NATO čvrsto podržava mir i stabilnost u BiH i širom Zapadnog Balkana.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastao se danas u sjedištu NATO-a u Briselu s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Stoltenberg je rekao da NATO čvrsto podržava mir i stabilnost u BiH i širom Zapadnog Balkana.

– Naš politički dijalog i saradnja su važniji nego ikad, zbog rata u Ukrajini. NATO će učiniti više da stoji uz naše partnere kako bismo produbili saradnju sa BiH, to bi moglo uključiti novi paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta, i jačanje naših saradnja u pogledu lakog i malog naoružanja, u borbi protiv upravljanju terorizma i sajber sigurnost – poručio je Stoltenberg.

Podsjeća da je NATO povećao broj osoblja i finansijske resurse u BiH, a podržavaju i ekspertne timove za borbu protiv dezinformacija.

– Intenziviranje naše političke i praktične podorške može pomoći u izgradnji otpornosti i spriječiti eventuano buduću agresiju. Svaka buduća pomoć bi bila prilagođena i zasnovana na potražnji i u potpunosti koordinirana sa BiH.

Razgovarali smo u NATO-voj ulozi i operaciji Althee. Naša saradnja sa EU ostaje ključna u tom pogledu. Nastavljamo podržavati ovu važnu operaciju EU. One su vitalne za stabilnost države i moraju biti očuvane – poručio je Stoltenberg.

Pozvao je sve snage da zaustave retoriku podjele i krenu ka pomirenju.

Planiran je i sastanak Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), koje čine stalni predstavnici svih država članica NATO saveza, na kojem će se obratiti Džaferović.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Buknulo crno tržiše nafte u BiH: Litar dizela “na crno” se može kupiti za čak 2,6 KM, a ukoliko znate “prave ljude” cijena je...

Ekonomski analitičar Igor Gavran kaže da ga informacije CAPITAL-a ne iznenađuju jer smo slično već doživjeli na tržištu cigareta. U...

Možda vas zanima i ovo