Petak, 20 svibnja, 2022

Stoltenberg: “Rusija mora zaustaviti zveckanje nuklearnim oružjem, to je opasno”

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

“Rusija mora zaustaviti zveckanje nuklearnim oružjem. To je opasno i neodgovorno. NATO je tu da štiti i brani sve saveznike i prenijeli smo jasnu poruku Rusiji – nuklearni rat se ne može dobiti i u njega se ne može upuštati”

NATO će pomoći Ukrajini, ali je odgovoran za sprečavanje izbijanja rata s Rusijom, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenber.

Prema njegovim riječima, čelnici NATO-a namjeravaju Ukrajini pružiti dodatnu pomoć u području zaštite od hemijskih i bioloških napada.

Soltenberg je komentirao i jučerašnju izjavu glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova koji je rekao da će Rusija upotrijebiti nuklearno oružje samo ako bude ugroženo njeno postojanje.

“Rusija mora zaustaviti zveckanje nuklearnim oružjem. To je opasno i neodgovorno. NATO je tu da štiti i brani sve saveznike i prenijeli smo jasnu poruku Rusiji – nuklearni rat se ne može dobiti i u njega se ne može upuštati. To samo naglašava važnost okončanja rata u Ukrajini. Moramo učiniti sve da spriječimo da rat eskalira van granica Ukrajine i da postane smrtonosniji i opasniji od onoga čemu danas svjedočimo. Svaka uporaba kemijskog, biološkog, nuklearnog oružja će stubokom promijeniti prirodu sukoba i Rusija mora znati da neće nikada moći pobijediti u nuklearnom ratu. Njihovo kontinuirano zveckanje nuklearnim oružjem i retorika su u suprotnosti s onim što su izjavili u okviru NATO-a i drugih formata o sprečavanju nuklearnog sukoba”, rekao je Stoltenberg.

Naglasio je važnost sutrašnjeg summita.

“To je izvanredan summit u izvanrednoj sigurnosnoj situaciji. Suočavamo se s najvećom sigurnosnom prijetnjom od kraja Drugog svjetskog rata. Uvjeren sam da će se saveznici složiti u pogledu svih važnih pitanja”, rekao je Stoltenberg.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Inspektori kreću u kontrolu korisnika “brzih pošta”

Iz UIO pojašnjavaju ova lica su već morala podnijeti zahtjev za registraciju i ulazak u sistem PDV-a u BiH. Uprava...

Možda vas zanima i ovo