Utorak, 30 svibnja, 2023

Stoltenberg: Turska je cijenjena saveznica i moramo zajedno biti u historijskom trenutku

Autor:NAP.ba

Nemojte propustiti

Erdogan je ranije poručio da su “skandinavske zemlje utočišta za terorističke organizacije” te da će “džaba dolaziti u Ankaru” delegacije tih država.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u ponedjeljak navečer da se uzmu u obzir rezerve Turske prema ulasku Finske i Švedske u odbrambeni savez.

“Turska je cijenjena saveznica i potrebno je odgovoriti na sve sigurnosne probleme. Moramo stajati zajedno u ovom historijskom trenutku”, tvitao je Stoltenberg u ponedjeljak nakon sastanka s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom.

Upravo se čita:  Sladić ima novu prognozu: Toplotni valovi će trajati od 10 do 15 dana

Švedska i Finska su najavile da će zvanično podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, a na to ih je potaklo mijenjanje geopolitičke klime u Evropi nakon početka ruskog napada na Ukrajinu krajem februara.

“Turska ne može reći ‘da’ članstvu Finske i Švedske u NATO-u, bez uvrede, to je nemoguće”, rekao je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prenosi RIA Novosti.

Upravo se čita:  Vlada RS-a šalje pomoć stanovništvu Unsko-sanskog kantona koje je pogođeno poplavama

Ponovio je da obje zemlje podržavaju “terorističke organizacije”, uključujući Kurdsku radničku stranku PKK koja je zabranjena u Turskoj te kurdsku miliciju YPG u Siriji.

Erdogan je ranije poručio da su “skandinavske zemlje utočišta za terorističke organizacije” te da će “džaba dolaziti u Ankaru” delegacije tih država.

Tokom sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Berlinu u nedjelju, Cavusoglu je osudio nekoliko zemalja članica NATO-a zbog ograničavanja izvoza oružja u Tursku zbog njene borbe protiv tih grupa.

Upravo se čita:  SIPA pretresa na više lokacija u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i na Palama

Nije posve jasno šta će spriječiti Tursku da uloži veto na članstvo Finske i Švedske u NATO-u, ali diplomati vjeruju da bi istupi tih zemalja o borbi protiv terorizma i izvozu oružja mogli odigrati važnu ulogu.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo