Utorak, 19 listopada, 2021

Stopa nezaposlenosti mladih u BiH među najvišim u svijetu

Nemojte propustiti

Bosna i Hercegovina, nakon prošlogodišnje recesije, ove će godine zabilježiti blagi ekonomski oporavak, uz rast bruto društvenog proizvoda od pola procenta, rečeno je jučer na prezentaciji redovnog izvještaja Svjetske banke za jugoistočnu Evropu.

Ilustracija
Ilustracija

Ekonomistica Svjetske banke za BiH Sandra Hlivnjak kazala je da je ova godina za bh. ekonomiju počela bolje od 2012. te da se optimizam temelji na pozitivnim pokazateljima, poput rasta izvoza u prvih pet mjeseci.

Osnovni problem BiH, kako je naglašeno, jeste visoka stopa nezaposlenosti od oko 28 posto te stopa nezaposlenosti mladih koja je među najvišim na svijetu i iznosi 57,9 posto. Hlivnjak je istakla da vlasti trebaju unaprijediti finansijsku disciplinu, poboljšati investicionu klimu te olakšati poslovanje privatnim kompanijama.

Direktorica Svjetske banke za BiH Anabela Abreu kazala je da su potrebne reforme kako bi se smanjio ovako zabrinjavajuće velik broj nezaposlenih te da je za te reforme potrebna politička volja. Inače, prema izvještaju Svjetske banke, predviđeno je da će 2013. ekonomski rast šest zemalja iznositi 1,7 posto, nakon lanjskog pada od 0,6 posto. Dokumentom su, osim BiH, obuhvaćeni Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Kosovo.

Oporavak u regionu bit će podstaknut rastom u sektorima električne energije, poljoprivrede te u određenim izvoznim sektorima, dijelom zbog poboljšanih vremenskih uvjeta.

– Prošle godine je recesija u eurozoni imala negativan utjecaj na vanjsku potražnju i direktna strana ulaganja u jugoistočnoj Evropi, a oštra zima i sušno ljeto oslabili su poljoprivredu i negativno utjecali na trgovinsku razmjenu, energetiku te ekonomske aktivnosti uopće. Proizvodnja se ove godine počinje oporavljati – rekao je Abebe Adunja (Adugna), vodeći ekonomista za naš region.

(Dnevni avaz)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Ambasade SAD o izjavama Dodika o organiziranju vojske RS

- Svi građani BiH treba da budu ponosni na OSBiH. Fokusiranje na podjele iz prošlosti neće poboljšati uslove života...

Možda vas zanima i ovo