Nedjelja, 13 lipnja, 2021

Stopiran izvoz u BiH za 53 hrvatske firme

Nemojte propustiti

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je za 53 firme iz Hrvatske, koje se uglavnom bave proizvodnjom i preradom mesa i hrane za životinje, stopirana mogućnost izvoza u BiH dok ne ispune standarde proizvodnje EU.

mirko-sarovicPrema njegovim riječima, odluka o novom “uvoznom rezu” domaćih vlasti nastupila je kao logičan slijed okolnosti nakon ulaska Hrvatske u EU, jer su nadležni iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ocijenili da od hrvatskih firmi treba tražiti da ispune sve EU uslove pri izvozu, baš onako kako se to traži i od BiH kada izvozi u Hrvatsku.

Šarović je za “Nezavisne novine” potvrdio da je među onima kojima je zabranjen uvoz u BiH najveći broj klaonica, koje su u CEFTA okvirima ispunjavale uslove za izvoz u BiH, dok ih u novonastalim okolnostima nemaju.

“Svakako je riječ o temi koja će biti u fokusu javnosti i narednih dana, a spisak svih hrvatskih firmi koje više ne mogu izvoziti u BiH još nije završen, te zbog toga ne može biti zvanično objavljen”, dodao je Šarović.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba pojasnio je da su do trenutka ulaska Hrvatske u EU izvozno-uvozni odnosi između dvije zemlje funkcionisali na bazi međusobnih garancija, za koje sada ne postoji osnov.

“Hrvatske firme i proizvodi ne mogu imati stari tretman, niti za njih mogu da važe stare garancije. Nakon njihovog ulaska u EU sasvim je jasno da mi hrvatske firme ne možemo tretirati ni kao treću zemlju, ni kao članicu CEFTA”, rekao je Kalaba.

On je dodao da u Hrvatskoj postoji veliki broj proizvodnih objekata koji nisu na EU listama, zbog čega nemaju EU broj, pa u trenutnim uslovima njihov uvoz mora biti zabranjen.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da je odluka o zabrani uvoza iz 53 hrvatske firme potpuno opravdana, legalna i pravno osnovana.

Prema njegovom mišljenju, BiH treba što više zaposliti sopstvene proizvođače mesa, ali i iskoristiti mogućnost u kojoj će sve veći broj hrvatskih firmi, s ciljem zadržavanja tržišta BiH, preseljavati svoje pogone u BiH.

Uvoz mesa i mesnih prerađevina u BiH prošle godine bio je 3,3 puta veći od izvoza. BiH je u 2012. godini uvezla meso i prerađevine u vrijednosti od 219,7 miliona KM, dok je izvoz u istom periodu iznosio 65,8 miliona KM, a najveće količine mesa BiH je uvezla upravo iz Hrvatske.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Islamska zajednica u BiH: Da li je grijeh vakcinisati se preko reda?

Zamjeniku reisu-l-uleme i fetva-i-eminu Islamske zajednice, prof. dr. Enesu ef. Ljevakoviću upućeno je tako pitanje da li osoba ima...

Možda vas zanima i ovo