Četvrtak, 28 listopada, 2021

Stotine miliona eura nestalo s Kipra!

Nemojte propustiti

Dok su banke na ostrvu bile zatvorene, ogromne svote izvučene su preko filijala u Londonu i Moskvi, koje su sve vrijeme radili.

banka-kurirStotine miliona eura nestalo je iz kiparskih banaka za posljednje dvije sedmice, koliko su one bile zatvorene, a elektronske transakcije bile onemogućene, objavila je grčka televizija Mega. Prema izvještajima te TV, pare su nestale preko predstavništava kiparskih banaka u Londonu i Moskvi, koje su sve vrijeme nesmetano radile, a pojedini izvori govore da je veliki dio tog novca završio u Grčkoj.

Televizija Mega navodi da su sve vrijeme trajanja pregovora između EU i Kipra o zajmu od 10 milijardi eura, dok su banke bile zatvorene, a podizanje novca na Kipru ograničeno, filijale Banke Kipra i Kiparske narodne banke u Londonu radile sasvim uobičajeno. Preko tih filijala u britanskoj prestonici, kao i preko jedne ruske banke u Moskvi skinute su stotine miliona eura s računa u kiparskim bankama.

Grčka TV tvrdi da se zato šef centralne banke Kipra Panikos Dimitrijadis, koji je za vrijeme krize dozvolio rad filijala u inostranstvu, našao na nišanu rukovodstva zemlje, kao i da bi uskoro mogao da bude smijenjen. Da bi se ušlo u trag novcu, predsjednik parlamenta Kipra Janakis Omiru tražio je i dobio spisak posljednjih operacija kiparskih banaka koje su izvedene dok je Evrogrupa donosila odluku o oporezivanju depozita iznad 100.000 eura.

Ako se ispostavi da je u kiparskim bankama sada manje novca nego ranije, planirani procenat vanrednog poreza na preostale depozite će se uvećati, tvrde dobro obaviješteni izvori u Nikoziji. To potvrđuje i i ministar finansija Kipra Mihalis Saris. On je prvo najavio porez do 40 posto na depozite veće od 100.000 eura u Banci Kipra, a juče je rekao da ne isključuje mogućnost da će jednokratni porez u Banci Kipra iznositi 50 posto, a u Kiparskoj narodnoj banci čak 80 procenata.

(Kurir)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Escobar najavio sankcije: Dodik ima veoma malu podršku javnosti i to ćemo iskoristit

Gabriel Escobar se osvrnuo i na moguće ekonomske integracije zeamlja Zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel...

Možda vas zanima i ovo