Subota, 16 listopada, 2021

Stotine rudara Kreke morat će na čekanje?

Nemojte propustiti

rudnik krekaInformacija da bi nekoliko stotina rudara RMU Kreka, zbog teškog stanja u kojem se ovi rudnici nalaze, uskoro moglo biti poslano kući na čekanje, posljednjih je dana teško zabrinula komorate nekad najmoćnijeg rudnika u zemlji, saznaje “Dnevni avaz”.

Na sjednici Nadzornog odbora Kreke održanoj u petak, saznajemo, čule su se teške riječi predstavnika rudara koji su bez straha uprli prstom u menadžment i članove NO te “Elektroprivredu BiH” kao najodgovornije za stanje u koje su rudnici Kreke dovedeni.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH, potvrdio je za naš list da je bilo govora o slanju rudara na čekanje, ali da ništa još nije konačno. – Znam da je bila sjednica Nadzornog odbora Kreke u Tuzli i da su se čuli prijedlozi da se jedan broj radnika pošalje na čekanje. No, predstavnici Sindikata Kreke imali su i druge prijedloge kako bi se stanje u ovom rudniku koliko-toliko normaliziralo – kaže Husić. On ističe da su se proizvodni rezultati u Kreki umanjili za polovinu.

– Osim što je Površinski kop Šikulje poplavljen još od maja prošle godine i privremeno zatvoren dio proizvodnog gradilišta na kopu Dubrave, Kreku pritišće i višegodišnje odsustvo brige države kada je u pitanju investiranje u opremu i proizvodnju – kaže Husić.„Avaz“ saznaje da bi enormnim padom proizvodnje u Krekinim rudnicima vrlo lako mogla biti dovedena u pitanje gradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Od nekadašnjih 9.000 tona koje su ovi rudnici dnevno isporučivali TE Tuzla, sada se ta isporuka svela na oko 3.000 tona.

Fikret Mehić, predsjednik Sindikata Rudnika Kreka, kaže za “Avaz” da je stanje teško. – Tačno je da sam bio na sjednici Nadzornog odbora i da sam u svojstvu predsjednika Sindikata Kreke upozorio na stanje u rudniku. Ne vjerujem da će veći broj ljudi biti poslan na čekanje, ali ima prijedloga da se izvrši prekvalifikacija jednog broja zaposlenih u administraciji, kako bi se poslali u proizvodnju, gdje nedostaje radnika – ističe Mehić. On očekuje od nove vlade Tuzlanskog kantona da se bori za Kreku. – Pored ovolikog broja radnika koji svakodnevno protestuju na ulicama Tuzle, ne bi bilo nimalo dobro da im se pridruže i rudari Kreke – kaže Mehić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vasković “masakrirao” Dodika: Gori si od svake pandemije, najveće si prokletstvo srpskog naroda u posljednjih 100 godina

- Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti...

Možda vas zanima i ovo