Nedjelja, 5 prosinca, 2021

Stotinu diploma nastavnika stiglo za provjeru u RS-u

Nemojte propustiti

diplomee

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske zatražilo je provjeru više od 100 diploma za lica koje su diplomirala na privatnim univerzitetima u Brčkom, a zaposlena su kao nastavnici u osnovnim i srednjim školama u RS-u, rekao je šef Odjeljenja za obrazovanje Brčko distrikta Momčilo Poljić.

Poljić, koji je na konferenciju za novinare donio paket sa sumnjivim diplomama upućen i resornog ministarstva Srpske, tvrdi da je riječ o diplomama koje su njihovi vlasnicima “preko noći” stekli na Evropskom i Internacionalnom univerzitetu.

Prema njegovim riječima, zahtjev za reviziju diploma upućen je resornom odjeljenju zbog brojnih žalbi na neznanje koje su pokazali kao nastavnici.

“Ministarstvo prosvjete želi da se provjeri o kakvim je to diplomama riječ i na koji način su one stečene. Nije riječ o falsifikovanim, već o nezakonito izdatim diplomama u privatnim visokoškolskim institucijama”, pojasnio je Poljić.

On je naveo da u Odjeljenju za obrazovanje ne postoje ljudski resursi za kvalitetnu provjeru diploma, te da će morati angažovati stručnjake sa strane.

“Ja sam već ranije uputio dopis Tužilaštvu i Policiji Brčko distrikta, te entitetskim ministarstvima i Tužilaštvu BiH da se uključe u rasvjetljavanje ovih slučajeva. Do sada me ni jedna od navedenih institucija nije obavijestila da je bilo šta preduzela”, rekao je Poljić.

Komentarišući pristigli paket u kome se nalazi oko 100 diploma, šef brčanskog Odjeljenja za obrazovanje tvrdi da se u Brčko distriktu odvija “kriminal sa diplomama neviđenih razmjera”.

“Ove diplome su stečene za od tri do devet mjeseci školovanja, dakle, riječ je o diplomama koje nisu legitimne i koje indoktriniraju obrazovni sistem BiH i regije, jer ih ima svuda na prostoru bivše Jugoslavije, pa i šire”, napominje Poljić.

Prema njegovim riječima, privatni univerziteti u Brčkom – Evropski i Internacionalni izdali su više od 1.000 neregularnih diploma.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Snijeg na pojedinim dionicama u BiH, neodgovorni vozači prave zastoje zbog neposjedovanja opreme

Iz BIHAMK-a podsjećaju da je obavezno posjedovanje zimske opreme, odnosno lanaca kako ne bi došlo do obustavljanja saobraćaja i...

Možda vas zanima i ovo