Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Strah od kolapsa na granici: Na ulaz u Hrvatsku iz BiH čekat će se i po nekoliko sati, kontrole će biti rigorozne

Nemojte propustiti

I iz Spoljnotrgovinske komore BiH (STK BiH) poručuju da je ulazak Hrvatske u Šengen očekivan proces te da se radi o koracima koji ni u kom slučaju ne bi trebalo da naruše odnose dvije države.

Pristupanje Hrvatske šengenskoj zoni odraziće se i na BiH, prvenstveno kada su u pitanju kontrole prevoza putnika, robe i usluga na graničnim prelazima između dvije države, a prema riječima nadležnih iz oblasti transporta, ukoliko se ne donesu adekvatne mjere i propisi, može se očekivati da čekanja na prelazak granice traju i po nekoliko časova.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske, kaže za Nezavisne novine da će na graničnim prelazima s Hrvatskom sigurno biti pooštrene kontrole prilikom ulaska u prostor EU.

– Mogu se očekivati detaljni pregledi svega. I to će dovesti, da ne kažem, do kolapsa, ali sigurno do čekanja koje će biti više nego dvostruko što se sada čeka, tako da po tom pitanju sigurno ne možemo biti srećni i reći da nam nešto dobro donosi – navodi Grbić.

Veće gužve očekuju i one koji se autobusima zapute ka EU. Potvrđuje to i Ivan Kovačević, iz Odbora Udruženja prevoznika u međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prevozu putnika.

– Oni će to pooštriti, a i naša policija će to ispratiti. Ali već su dobro pooštrili. Već smo mi provjerili kada je u pitanju EU, i tamo je normalno čekanje četiri sata na granici. I zaista je to malo previše – ističe za Nezavisne Kovačević.

On pojašnjava da se trenutno na prelazak međudržavne granice s Hrvatskom u prosjeku čeka oko 45 minuta, a najviše do jedan sat, i to u slučaju kada nema gužvi.

– Međutim, kada ima više autobusa, i sada imamo čekanja i do dva sata – pojašnjava Kovačević.

I iz Spoljnotrgovinske komore BiH (STK BiH) poručuju da je ulazak Hrvatske u Šengen očekivan proces te da se radi o koracima koji ni u kom slučaju ne bi trebalo da naruše odnose dvije države. Ipak, i u Komori su saglasni da kada je u pitanju transport putnika i robe, prelazak državne granice je otežan i opterećen dužim zadržavanjem, te da je to posebno problematično kada se radi o lako kvarljivoj robi.

– Smatramo da će se ulaskom Hrvatske u Šengen dodatno otežati naš prekogranični prevoz putnika i robe, ali nije ni to nerješivo pitanje. Samo je stvar blagovremenog djelovanja svih aktera u BiH, adekvata priprema i prilagođavanje situaciji koja je pred nama – navodi za Nezavisne novine Zdravko Marinković, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH.

Na tom polju, ističe, već se rade određeni razgovori s Hrvatskom privrednom komorom, kako bi se upoznali s iskustvima koje je Hrvatska imala sa Slovenijom.

Međutim, prema njegovim riječima, veliki problem za BiH je mali broj graničnih prelaza na kojima je moguć prevoz robe koja zahtijeva fitosanitarnu inspekciju.

– Zasad su to samo dva granična prelaza – Gradiška i Bijača. Iz godine u godinu raste broj kamiona koji prelaze granicu BiH i Hrvatske, kako s robom koja se razmjenjuje između dvije zemlje, tako i s robom koja se izvozi iz BiH u EU. Podsjećamo da BiH s EU ostvaruje 73% svog ukupnog izvoza, koji se uglavnom realizuje preko graničnih prelaza s Hvatskom. Dakle, bez obzira na to da li Hrvatska ulazi u Šengen ili ne, neophodan nam je makar još jedan granični prelaz s adekvatnim službama kako bi se rasteretila postojeća dva granična prelaza – pojašnjava Marinković.

Kada je riječ o pristupanju Hrvatske šengenskom prostoru, eventualne izmjene na graničnim prelazima u nadležnosti su MUP-a Hrvatske, poručuju za Nezavisne novine iz Granične policije BiH.

– Iz dosadašnjeg iskustva, kada govorimo o šengenskom prostoru gdje putuju državljani BiH, to je svakodnevica (Slovenija, Mađarska itd.), a sama činjenica da sada ispunjavaju uvjete ulaska u navedene zemlje ukazuje da će pod istim uvjetima moći putovati i u Republiku Hrvatsku nakon njenog pristupanja Šengenu, pri čemu svakako treba imati u vidu mogućnost naknadnih izmjena režima i uvjeta ulaska u zemlje Šengena – pojašnjava Zoran Galić, direktor i glavni generalni inspektor Granične policije BiH.

Galić se nada da će pristupanje Hrvatske šengenskoj zoni doprinijeti i većem stepenu zaštite spoljnih granica šengenskog prostora u toj zemlji, pa će samim tim i zajednička granica BiH i Hrvatske biti bolje zaštićena.

– Samo pristupanje Šengenu bi bila potvrda ispunjenosti svih kriterija pa samim tim i potvrda veoma visoke razine sigurnosti vanjskih granica u navedenoj zemlji, što je posebno značajno u oblasti suzbijanja svih vidova prekograničnog kriminala te sprečavanja nezakonitih prelazaka u kontekstu aktualne migrantske krize – zaključio je Galić.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo