Petak, 14 svibnja, 2021

Strah od onih koji su ih birali: Zaposleni napuštaju zgrade institucija BiH

Nemojte propustiti

Dio zaposlenih u institucijama BiH napustio je zgrade u kojima su one smještene na Marijin dvoru u Sarajevu, nakon što su počeli protesti – saznaje Srna od izvora bliskih Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Foto: Muratović M.
Foto: Muratović M.

Zaposlenima u Vijeću ministara BiH sugerisano je da po vlastitoj procjeni odluče da li će ostati na poslu do 17.00 sati, do kada je radno vrijeme, ili će ranije otići.
Iz Vijeća ministara BiH rečeno je da nije bilo nikakve zvanične preporuke, odnosno pisanog akta da zaposleni napuste radna mjesta.

Rukovodilac Sektora za odnose sa javnošću u Parlamentarnoj skupštini BiH Zlatko Vukmirović izjavio je Srni da on ne zna ni za kakvu preporuku da službenici napuste radna mjesta prije okončanja radnog vremena.

On nije mogao da kaže više detalja ni o tome da li će službenici zaposleni u zajedničkim institucijama raditi sutra, za kada je zakazan veliki protest.

Neki od zaposlenih u institucijama BiH danas nisu ni dolazili na posao, kao na primjer oni u kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande, gdje je sekretarica došla nakratko da pokupi poštu. Slično je bilo u još nekim ministarstvima.

Zamjenik ministra pravde Srđan Radulj izjavio je Srni da, prema Zakonu o radu, nijedan službenik zaposlen u institucijama BiH neće snositi odgovornost ukoliko napusti radno mjesto ako smatra da su mu ugroženi život i bezbjednost.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

COVAX dopremio vakcine u BiH

U BiH stiglo je 40.800 vakcina protiv virusa korona putem mehanizma Covax, potvrdio je pomoćnik ministra civilnih poslova u...

Možda vas zanima i ovo