Ponedjeljak, 17 svibnja, 2021

Strah u Zagrebu: Kuća im klizi, propast će u ponor za koji dan

Nemojte propustiti

Kuća porodice Petan na zagrebačkoj Grmoščici klizi još od aprila. Žena spava u prihvatilištu, a njen bolesni sin ne želi otići iako je inspekcija zabranila život u njoj.

kuca-zagrebSvako malo zatrese mi se tlo pod nogama i tad znam da se još dio zemlje pod kućom odronio. Pitanje je trenutka kad ću potonuti skupa s njom, ali nemam snage otići, kaže Dubravko Petan (40).
Već više od mjesec dana živi bez struje i vode.

U gumenim čizmama do koljena oprezno obilazi kuću. Jedan krivi korak i mogao bi potonuti u živo blato koje se stvorilo nakon što su kiše mjesecima natapale muljevito tlo.

– Nedavno sam upao u blato do koljena i počeo sve više tonuti. Da mi nisu priskočili u pomoći, ne mogu ni zamisliti kako bih završio – prisjetio se Dubravko.

Jedini izbor mu je bio prihvatilište u Kosnici, u koje odlazi njegova majka Đurđica (63). Morao bi ostaviti dva vučjaka uz koje je neizrecivo vezan.

Penzionerka Đurđica zbog toga se svako jutro vraća u ruševnu kuću, koju otkupljuje već 12 godina. Skrbi o sinu invalidu i ljubimcima. Da bi pse udomila u Dumovcu, potrebno joj je 1000 kuna za vakcinaciju, a i tad bi ostali na listi čekanja.

– Tražila sam pomoć u gradskoj upravi, pisala molbu ako bi nam mogli pomoći i dati nam neki stan na korišćenje, no neuspješno. Kuća se svakodnevno urušava pomalo, a građevinski inspektor nam je zabranio i da živimo u njoj – kazala je Đurđica.

Prema rješenju građevinske inspekcije, kaže, sami su dužni sanirati objekat jer je privatno vlasništvo, no novca za to nemaju. Noćna mora porodice Petan počela je još u aprilu. Tad se aktiviralo klizište nakon kiša i odronio im se dio dvorišta. Samo nekoliko dana poslije toga ostali su bez dvorišta. Više nema dana da se gromade zemlje ne otkotrljaju u provaliju, a s njima polako ali sigurno odlazi i kuća. Dobar dio kuće trenutno strši u zraku.

Ured gradonačelnika Bandića im je u petak, nakon što su 24sata po drugi put slala upit o njihovu slučaju, dao na korišćenje stan u Sopnici, u koji će se useliti u ponedjeljak. Službe ni ovaj put nisu reagovale zato što im je to dužnost nego zato što ih novinari ispituju o problemu.

(24sata.hr )

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dijaspora zavrnula pipu: U Bosnu i Hercegovini lani stiglo skoro pola milijarde maraka manje

Ekonomista Admir Čavalić je kazao da su ovakvi rezultati sasvim očekivani te da su stručnjaci prošle godine najavili upravo...

Možda vas zanima i ovo