Utorak, 15 lipnja, 2021

Strahuje za svoj život; Radovan Karadžić ne želi u britanski zatvor: Boravio bi u samici, plaši se “muslimanskih ekstremista”

Nemojte propustiti

Odbrana ratnog zločinca Radovana Karadžića uložila je prigovor na odluku Mehanizma za krivične sudove u Hagu da njihov branjenik bude premješten u zatvor u Velikoj Britaniji, a u kojem su iznijete sumnje da on tamo neće biti siguran, rekao je advokat prvog predsjednika RS Peter Robinson.

Robinson je istakao da odbrana smatra da je ovo veoma opasan razvoj situacije za Karadžića. On je dodao da ne znaju u koji će konkretno zatvor biti prebačen Karadžić, jer je Mehanizam odbio da saopći, iako je odbrana tražila.

– Karadžić razumije da ne može da bira mjesto u kojem će služiti kaznu, ipak, bilo je neodgovorno da ga Mehanizam pošalje u državu u kojoj bi bio u opasnosti ili bi morao da izdržava kaznu u samici, kada su na raspolaganju druge države u kojim ovi problemi ne postoje, rekao je Robinson.

Robinson je naglasio da Karadžić smatra da bi u britanskom zatvoru bio “ratni zarobljenik” jer je, kako kaže, “Velika Britanija u ratu bila na strani muslimana, te da će biti u opasnosti od muslimanskih ekstremista”.

Prema njegovim riječima, “bude li ubijen u zatoru u Velikoj Britaniji, Mehanizam će od Karadžića stvoriti mučenika, što će zauvijek potkopati rad ovog suda”.

Robinson je potvrdio da je odbrana dobila odluku o premještanju njihovog klijenta iz Haga u zatvor u Velikoj Britaniji, piše srbijanski portal Novosti.rs.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Predložene dopune Zakona: Do 5.000 KM kazne za jako bezobzirne vozače

Inicijativu da se Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja u BiH dopuni u pravcu sanskioniranja nasilničkog ponašanja u saobraćaju, odnosno...

Možda vas zanima i ovo