Subota, 2 ožujka, 2024

Strahuju od novog vala infekcije, sve više zemalja ponovo uvodi mjere za putnike iz Kine

Preporučeno

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti također su objavili da bi građani SAD-a trebali razmisliti o putovanju u Kinu, Hong Kong i Macau.

Vlasti diljem svijeta donose ili razmatraju ograničenja za putnike iz Kine dok broj slučajeva covida-19 u toj zemlji raste nakon ublažavanja pravila “nultog covida”. Zemlje navode nedostatak informacija iz Kine o varijantama i zabrinute su zbog vala infekcija.

Kina je odbacila kritike svojih podataka o covidu i rekla da očekuje da će buduće mutacije biti potencijalno prenosivije, ali manje ozbiljne.

Sjedinjene Države će nametnuti obvezne testove na covid-19 putnicima iz Kine počevši od 5. januara. Svi putnici u zračnom prometu u dobi od dvije godine i stariji trebat će negativan rezultat testa najkasnije dva dana prije polaska iz Kine, Hong Konga ili Macaua.

Upravo se čita:  Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti također su objavili da bi građani SAD-a trebali razmisliti o putovanju u Kinu, Hong Kong i Macau. Ujedinjeno Kraljevstvo će od 5. januara zahtijevati od putnika negativan test na covid prije polaska iz Kine, aopćilo je ministarstvo zdravstva.

Francuska će zahtijevati od putnika iz Kine da dostave negativan rezultat testa manje od 48 sati prije polaska, rekli su ministarstva zdravlja i prometa. Od 1. januara Francuska će također provoditi nasumične PCR testove po dolasku na neke putnike iz Kine, rekao je vladin dužnosnik.

Putnici iz Kine u Australiju morat će podnijeti negativan test na covid od 5. januara, rekao je australski ministar zdravstva Mark Butler, pridružujući se drugim nacijama koje su uvele slična ograničenja dok broj slučajeva u Kini raste.

Upravo se čita:  Zemlja EU oduzimat će sve automobile s ovim registarskim pločicama

Indija je propisala negativni izvještaj o testu na covid za putnike koji dolaze iz Kine, Hong Konga, Japana, Južne Koreje i Tajlanda, rekao je ministar zdravlja. Putnici iz tih zemalja bit će u karanteni ako pokažu simptome ili budu pozitivni na testu.

Putnici zrakoplovom u Kanadu iz Kine moraju biti negativni na covid najkasnije dva dana prije polaska, navode kanadske vlasti, pridružujući se tako drugim zemljama koje su uvele takva ograničenja.

Japan će zahtijevati negativan test po dolasku za putnike iz kontinentalne Kine. Oni koji budu pozitivni morat će u karantenu od sedam dana. Nove granične mjere za Kinu stupile su na snagu u ponoć 30. prosinca. Vlada će također ograničiti zahtjeve zrakoplovnih kompanija za povećanje letova prema Kini.

Upravo se čita:  Umro Jacob Rothschild, član jedne od najmoćnijih svjetskih porodica

Italija je naručila uzimanje briseva antigena i sekvenciranje virusa za sve putnike iz Kine. Glavna milanska zračna luka, Malpensa, već je počela testirati putnike koji dolaze iz Pekinga i Šangaja. “Ova je mjera ključna kako bi se osigurao nadzor i otkrivanje mogućih varijanti virusa radi zaštite talijanskog stanovništva”, rekao je ministar zdravstva Orazio Schillaci.

Španjolska će od putnika iz Kine zahtijevati negativan test na covid ili dokaz o punom cijepljenju protiv bolesti, rekla je tamošnja ministrica zdravstva Carolina Darias. Maroko će od 3. januara uvesti zabranu za dolazak ljudi iz Kine, bez obzira na njihovu nacionalnost, kako bi spriječio svaki novi val zaraze koronavirusom, priopćilo je u subotu ministarstvo vanjskih poslova.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas