Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

“Strašan udarac Moskvi”: Rusi pretpjeli težak gubitak, ostali su bez glavnog ratnog broda

Autor:Index.hr

Nemojte propustiti

Što god je uzrokovalo požar, analitičari kažu da se radi o strašnom udarcu u samo srce ne samo ruske mornarice, nego i nacionalnog ponosa. Navode da je to usporedivo s američkim gubitkom oklopnjače tijekom Drugog svjetskog rata ili nosačem zrakoplova u modernom vremenu

Ukrajinska vojska objavila je novi izvještaj o ruskoj invaziji. Ukrajinci navode da ruske snage nastavljaju projektilima i bombama napadati vojne i civilne ciljeve u regijama Harkiv, Donjeck i Zaporižje.

Ukrajinci pišu kako ruske snage nastavljaju jačati artiljerijske jedinice, optimizirati postojeće komandne sisteme te obavještajnu i medicinsku podršku u blizini istočne granice Ukrajine. Na sjeveroistoku Ukrajine, u Slobožanskiju, ruske snage provode izviđanja mogućim mjesta napada, objavili su Ukrajinci.

Nastavlja se i djelomična blokada grada Harkova, koji je pod neprestanim granatiranjem. Što se tiče Donjecka u istočnoj Ukrajini, ruske snage bore se s ukrajinskima u okruzima Slavjansk, Popasna i Kurakovo. Pokušali su zauzeti grad Mariupolj, ali neuspješno, objavila je ukrajinska vojska.

Ukrajinci tvrde da su unišili ruski tenk, četiri oklopna vozila i šest drugih vozila, baš kao i ruski artiljerijski sustav, objavila je ukrajinska vojska.

Ove tvrdnje nisu neovisno provjerene.

Istovremeno jedan od najvažnijih ratnih brodova ruske mornarice ili pluta napušten ili je na dnu Crnog mora, što je strašan udarac vojsci koja se bori protiv ukrajinskog otpora već 50. dan invazije, piše CNN.

Svi ruski mornari evakuirani su s krstarice Moskva, glavnog ratnog broda ruske crnomorske flote, nakon eksplozije municije uzrokovane požarom, objavili su ruski prorežimski mediji Tass i RIA, pozivajući se na rusko Ministarstvo obrane.

Rusi tvrde da je brod Moskva teško oštećen u incidentu te da se uzrok požara istražuje. “Brod je teško oštećen. Cijela posada je evakuirana. Uzrok požara se istražuje”, objavilo je rusko ministarstvo. Ukrajinci pak tvrde da su glavni brod ruske Crnomorske flote pogodili projektilima tipa Neptun.

Zbog velikih oluja nad Crnim morem koje su onemogućile satelitsko snimanje, CNN nije mogao potrvrditi da je brod pogođen kao ni njegovo trenutno stanje, ali analitičari kažu da požar na takvom brodu može dovesti do katastrofalne eksplozije koja ga može potopiti.

Što god je uzrokovalo požar, analitičari kažu da se radi o strašnom udarcu u samo srce ne samo ruske mornarice, nego i nacionalnog ponosa. Navode da je to usporedivo s američkim gubitkom oklopnjače tijekom Drugog svjetskog rata ili nosačem zrakoplova u modernom vremenu, prenosi Index.hr.

“Samo bi gubitak podmornice naoružane balističkim projektilima ili Kuznjecova, jednog ruskog nosača zrakoplova, nanio veći udarac ruskom moralu i reputaciji mornarice u očima ruske javnosti”, rekaoje za CNN Carl Schuster, penzionisani kapetan američke ratne mornarice.

“Ovo je golemi udarac”, rekao je Allesio Patalano, profesor rata i strategije na londonskom King’s Collegeu

“Brodovi provode akcije daleko od očiju javnosti, njihove aktivnosti su rijetko tema novinskih izvještaja. No, radi se o plutajućim komadima nacionalnog teritorija i zato, kad izgubite jedan od njih, a naročito glavni brod flote, politička i simbolička poruka, uz sam vojni gubitak, se ističe upravo zbog toga”, dodao je.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Jelena Karleuša fotografijama sa sunčanja zapalila mreže

Pjevačica je na sebi imala visoke crne sandale koje podsjećaju na čizme, te su u provokativnom fazonu išle sve...

Možda vas zanima i ovo