Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Strik poručila Schmidtu: Povucite dio prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH

Nemojte propustiti

Strik je pozvala Schmidta da povuče dio prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH.

Članica Zelenih i europarlamentarka Tineke Strik pozvala je visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da osigura provedbu fer izbora, ali da ne nameće izmjene Izbornog zakona.

“U potpunosti podržavam prijedlog OHR-a kojim će se spriječiti izborne prevare na predstojećim izborima u BIH i nakon kojih će se osigurati funkcionalnost države”, istakla je Strik.

Istakla je kako podržava mandat OHR-a i korištenje bonskih ovlasti u slučajevima kada je to nužno, no kako bi taj alat ostao efektivan, potrebno ga je, smatra Strik, koristiti pažljivo i sa visokim stepenom integriteta. Stoga je pozvala Schmidta da povuče dio prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH.

“Ovakve dalekosežne sistemske promjene mogu se postići samo kroz inkluzivan, pažljiv i demokratski proces, koji uključuje političke stranke, civilno društvo i Venecijansku komisiju. Ne korištenjem Bonskih ovlaštenja”, naglasila je europarlamentarka.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo