Subota, 1 travnja, 2023

Strik: Ruska agresija u Ukrajini poziv EU na buđenje u pristupu ka BiH

Nemojte propustiti

– Obnovljeni interes međunarodne zajednice za BiH i snažan angažman s njenim građanima je od vitalnog značaja

Ruska agresija u Ukrajini trebala bi poslužiti kao poziv na buđenje u pristupu Europske unije prema Bosni i Hercegovini, poručila je danas zastupnica u Europskom parlamentu Tineke Strik, povodom rasprave o situaciji u BiH u toj instituciji, koja je održana danas.

Naglasila je kako se europska sigurnost ne može uzeti “zdravo za gotovo” i kako je potrebno da se zapadni Balkan integrira u euroatlantske strukture kao što su EU i NATO, a “kako bi se zaustavio ruski utjecaj i osigurala demokratska budućnost regije”.

Strik je upozorila kako savezništvo Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, sa “ratnohuškačkim ruskim predsjednikom predstavlja prijetnju europskoj sigurnosti”, te kako to “još jednom pokazuje kako on ne poštuje međunarodno pravo, državni suverenitet ili teritorijalni integritet”.

“To je hitan podsjetnik državama članicama EU da sankcije treba provoditi sada, umjesto da se s njim pregovara o budućnosti BiH. Obnovljeni interes međunarodne zajednice za BiH i snažan angažman s njenim građanima je od vitalnog značaja, jer trebamo raditi s demokratskim snagama u pravcu punopravne demokracije koju građani BiH zaslužuju i koju smo im obećali”, podvukla je EU parlamentarka.

Podsjećamo, Europski parlament trenutno vodi raspravu o situaciji u Bosni i Hercegovini, a neki od zastupnika pozvali su na uvođenje sankcija Dodiku.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo