Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Strik: Saslušanje Schmidta iza zatvorenih vrata je problematično, kao i njegova izmjena izbornih pravila 2. oktobra

Autor:Patria

Preporučeno

“Promjena izbornih pravila retroaktivno je zabluda prema glasačima i stvara nepovjerenje”, katala Strik

Razmjena mišljenja sa Schmidtom je bila prilično razočaravajuća jer se činilo da nema razumijevanja za razloge zbog kojih je kritikovan, poručila je u pisanoj izjavi za medije europarlamentarka Tineke Strik nakon saslušanja Christana Schmidta pred AFET-om iza zatvorenih vrata, koje je održano jutros.

Upravo se čita:  Skandalozni podaci: Građani BiH posjeduju skoro dva miliona komada oružja

“Moj razlog zašto sam tražila ovaj sastanak je bio da osiguram određeni stepen odgovornosti prema građanima BiH pogođenim njegovim odlukama. S obzirom na to da se gospodin Schmidt posljednjih mjeseci krio od javne debate, stoga smatram da je održavanje ovog sastanka iza zatvorenih vrata zaista problematično, jer me to također sprječava da u javnosti komentarišem šta je ko tačno rekao tokom sastanka. Ali mogu reći da sam izrazila svoju ozbiljnu zabrinutost i zbog sadržaja i vremena njegove odluke od 2. oktobra”, dodaje Strik.

Upravo se čita:  Cvijanović napravila "scenu" u Antaliji: "Nemojte sa mnom raspravljati"

Kako kaže, ta odluka učvršćuje podjele, umjesto da se BiH kreće ka inkluzivnom društvu.

“Promjena izbornih pravila retroaktivno je zabluda prema glasačima i stvara nepovjerenje. Rekla sam mu da ne razumijem njegovu strategiju, zašto je jednostrano popustio pred zahtjevima HDZ-a, oduzimajući im sve razloge da učestvuju u pregovorima o prijeko potrebnim demokratskim reformama za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava. Činjenica da gospodin Schmidt odbija da se uključi u javnu raspravu dodatno podriva legitimitet njegovih odluka, a ja sam ga pozvala da sve ovo bolje objasni javno”, zaključila je Strik.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Vijest koja će obradovati dijasporu: Nova linija sa Aerodroma Sarajevo

SAS, odnosno Scandinavian Airlines će ovog ljeta pokrenuti ograničenu sezonsku liniju između Kopenhagena i Sarajeva. Prevoznik će uvesti jednu sedmičnu...

Još vijesti za vas