Subota, 18 rujna, 2021

Strožije mjere na Jadranu i granicama: Od danas stupaju na snagu ovi uslovi za ulazak u Hrvatsku

Nemojte propustiti

Božinović je objavio i nove mjere na granicama. Novom odlukom se mijenjaju uslovi za ulazak u Hrvatsku.

Od danas su na snazi nove mjere za Jadran. Kad je riječ o strožijim nužnim epidemiološkim mjerama, one se uvode za Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Zadarsku, Primorsko-goransku i Istarsku županiju te za grad Novalju, Senj i općinu Karlobag, a stupaju na snagu u ponedjeljak.

Prema njima, na javnim okupljanjima može biti najviše 50 osoba, osim ako je riječ o javnim okupljanjima na kojima učestvuju samo osobe s Covid-potvrdom. Događajima na kojima sve osobe posjeduju potvrdu, može prisustvovati najviše 1.000 osoba.

Na privatnim okupljanjima i svadbenim svečanostima bez Covid-potvrde može biti najviše 15 osoba, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

I u ugostiteljskim objektima može biti najviše 1.000 gostiju.

Sajmovi i drugi oblici privrednih priredbi na otvorenom prostoru mogu se održavati samo uz saglasnost lokalnih štabova.

Sportska takmičenja kojima prisustvuju gledaoci, mogu se održavati samo ako svi gledaoci, tehničko i organizacijsko osoblje posjeduju Covid-potvrde.

Novi režim ishođenja dozvole za događaje

“Organizatori događaja moraju najkasnije sedam dana prije održavanja poslati namjeru održavanja lokalnom stožeru te zatražiti prethodnu suglasnost. Nadležni stožer je obvezan donijeti odluku u dva dana i dostaviti je županijskom stožeru, koji, također, mora donijeti odluku u dva dana. Ako se dva stožera ne mogu složiti oko ispunjenja uvjeta takvog događaja ili okupljanja, onda konačnu odluku donosi Nacionalni stožer”, pojasnio je Božinović na pressu u petak. Dodao je kako, u slučaju da nisu ispunjeni uvjeti, županijski štabovi moraju obavijestiti organizatore da se događaj ne može održati.

Iznimno se mogu dopustiti događaji i okupljanja s više od hiljadu osoba, ali za takva okupljanja organizatori moraju tražiti dozvolu Nacionalnog štaba civilne zaštite. Štab će dati saglasnost samo ako su ispunjeni uvjeti da županijski štab izradi epidemiološki okvir za to događanje te da se s tim uvjetima složi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Božinović je objavio i nove mjere na granicama. Novom odlukom se mijenjaju uslovi za ulazak u Hrvatsku.

Produljilo se trajanje valjanosti potvrde o vakcinisanju i preboljenju bolesti pa se sada može ući u zemlju ako potvrde o primitku dvije doze vakcina, odnosno o preboljenju bolesti, nisu starije od 270 dana. Prema prijašnjim uvjetima, potvrda nije smjela biti starija od 210 dana.

Isto tako, u odluci se precizira da putnici iz zemalja koje spadaju u prvu kategoriju, moraju imati negativan nalaz PCR testa ne starijeg od 48 sati i obavezno ići u samoizolaciju, dok putnici iz zemalja druge kategorije pri ulasku u zemlju moraju predočiti negativan nalaz PCR testa koji nije stariji od 72 sata ili antigenskog testa koji nije stariji od 48 sata, neovisno o statusu vakcinisanja ili preboljenju bolesti. U te zemlje spadaju Velika Britanija, Rusija i Kipar. Odluka se primjenjuje od ponedjeljka, 26. jula, a trajat će do 15. augusta.

HZJZ objavio podatke o procijepljenosti po županijama

U subotu, 24. jula, broj ukupno apliciranih doza vakcina protiv bolesti Covid-19 dosegao je 3.005.376, javlja HZJZ.

Ukupno je 1.620.106 osoba vakcinisano prvom dozom (uključujući doze sa statusom nepoznato), a od njih je 1.385.270 vakcinisano s dvije doze, dok se vakcinisanje završilo za 1.429.990 osoba (dvije doze i 44.720 doza Janssen), dodaje HZJZ u novom saopćenju, piše Index.hr.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo