Subota, 23 listopada, 2021

Stručnjaci upozoravaju: Nakon snježnih padavina koje su pogodile veći dio BiH, moguće su nove poplave

Nemojte propustiti

564583_surdulica-11-poplavljene-ulice-foto-v-pesic_f-682x445

Nakon snježnih padavina koje su pogodile veći dio BiH, stručnjaci upozoravaju da bi lako moglo doći i do novih poplava, u kojima bi ponovo stradalo stanovništvo pogođeno katastrofom iz maja prošle godine.

Prema tvrdnjama eksperata, za sada je situacija pod kontrolom, jer je padao snijeg, a ne kiša. Snijeg, kažu, usporava proces bujanja vodotoka, no, uprkos ovim konstatacijama, ne isključuju mogućnost novih plavljenja područja najviše izloženih izlijevanju rijeka, piše Dnevni avaz.

Nivo vodostaja (u cm)
806 Sava
114 Tinja
285 Una
216 Saba
170 Vrbas
199 Bosna
380 Spreča
280 Drina

Dženan Zulum, klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda, kaže da, što se tiče hidrologije, za sada nema opasnosti.

– Sve opet zavisi od temperatura u narednom periodu. Ako bi došlo do naglog porasta temperatura, snijeg bi se naglo topio, što bi moglo izazvati poplave. Ali, za sada nema takvih naznaka. U danima vikenda temperature će biti u laganom porastu, tako da će se i snijeg topiti postepeno – kazao je Zulum.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo